Frica de mai rău. De ce nu pot răsufla uşuraţi oamenii de afaceri nici în 2012

Autor: Ana Raduta Postat la 25 ianuarie 2012 51 afişări

După un şir de estimări neadeverite într-o economie mai imprevizibilă decât vremea, este aproape imposibil pentru analiştii financiari şi economici să traseze un contur clar al evoluţiei economice pentru un an întreg. Toate datele arată însă că nu va fi un an uşor - nici baza internă nu este foarte solidă şi nici contextul sumbru din afară nu ne va ajuta prea mult.

"O tendinţă interesantă este cea a insolvenţelor auto declanşate. În urmă cu câţiva ani, creditorii erau cei care cereau insolvenţa companiilor de la care nu-şi puteau recupera datoriile, însă acum companiile însele sunt cele care îşi declară propria insolvenţă", spune Cristian Ionescu. Tocmai din acest motiv şi conştiente mai mult decât oricând la riscul pe care îl implică existenţa pe pieţe atât de volatile, tot mai multe companii încheie poliţe de asigurare împotriva falimentului. Numai la Coface, anul trecut numărul solicitărilor de asigurare a crescut cu 50% faţă de 2010, astfel încât expunerea la risc a Coface în România a crescut cu peste 300%, până la 700 de milioane de euro. Oricum, 2011 a fost primul an de la declanşarea crizei în care nu a mai crescut numărul insolvenţelor. Ba, mai mult, la fiecare companie intrată în insolvenţă au apărut alte şapte noi înmatriculate.

Şi relaţia companiilor cu băncile va avea de suferit. În condiţiile în care băncile din Occident va trebui să se reorganizeze, va scădea susţinerea acordată filialelor din zona Europei emergente. Pe acest fond, efectul imediat va fi îngreunarea accesului la credite pentru firme. Iar accesul la finanţare reprezintă una dintre principalele provocări la nivel intern pentru anul 2012.

Chiar dacă nu este un criteriu economic, norocul a jucat un rol foarte important în creşterea de anul trecut. Mai precis, norocul de a avea vreme favorabilă agriculturii. Dacă şi anul acesta vom avea parte de ploi suficiente cât să genereze o producţie agricolă bună, atunci creşterea va fi cu siguranţă mai mare de 1,5%. Altfel, companiile, dar şi populaţia va trebui să lupte din greu pentru al patrulea an la rând şi mai ales să treacă dincolo de bula unei creşteri false, aşa cum se întâmplă, de obicei, în an electoral.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
estimari,
analisti,
criza,
recesiune,
afaceri,
Coface
/analize/servicii-financiare/frica-de-mai-rau-de-ce-nu-pot-rasufla-usurati-oamenii-de-afaceri-nici-in-2012-9172334
9172334
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.