Fericiţi cei fără datorii

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 ianuarie 2012 48 afişări

Pentru România, gradul de risc în ochii investitorilor, cuantificat în faimosul CDS invocat de Traian Băsescu în discursurile despre îndatorarea ţării, aproape s-a dublat pe parcursul anului trecut, în principal din cauza crizei din zona euro. Care va fi evoluţia riscului european în 2012?

Pentru o reîntoarcere a creşterii în Grecia în 3-4 ani e nevoie nu numai de austeritate, ci şi de o monedă mult mai slabă şi de o ştergere a datoriei nu numai cu 50%, ci cu până la 100%", a apreciat, într-un interviu recent pentru BUSINESS Magazin, Mikio Kumada, analist specializat în strategii globale de investiţii al grupului financiar LGT Capital Management, care administrează active de aproape 74 mld. euro.

"Cadrul actual al restructurării datoriilor poate funcţiona numai în contextul unei deprecieri a euro care să le dea un pic de spaţiu de manevră statelor PIIGS şi în acelaşi timp să facă Germania mai puternică", spune Mikio Kumada.

O astfel de depreciere ar susţine alternativa la o intrare în incapacitate de plată "dură" a Greciei, care încă e anticipată la ora actuală de diverşi analişti (Paul Donovan, economist al UBS şi campion al pesimismului în privinţa zonei euro, vede o intrare în incapacitate de plată declarată de Atena chiar înainte de luna martie) şi care ar arunca în aer întregul echilibru fragil al zonei euro.

Cum însă o depreciere semnificativă a euro nu doar ar reduce valoarea datoriilor pentru statele PIIGS, dar ar reduce în paralel şi valoarea activelor în Germania, se pune problema soluţiei optime astfel încât viitorul Europei ca proiect comun să reziste. "Inflaţia ucide nu numai datoriile, ci şi activele, şi de aceea Germania sau Japonia, ţări cu economisire mare, nu se împacă în general cu ea.

Europa le are pe ambele - şi ţări cu datorii care ar prefera inflaţia, şi ţări cu economisire înaltă care ar prefera deflaţia", comentează Kumada. "Dacă Europa ar fi o singură ţară şi ar trebui să aleagă între politici, probabil pe termen scurt ar alege inflaţia, pentru că ai nevoie mai întâi de creştere acolo unde ea e posibilă pentru ca să poţi finanţa zonele mai slabe. Sau ca să-ţi susţii membrii familiei mai săraci, trebuie mai întâi să te asiguri că rămâi suficient de bogat. E dificil din punct de vedere politic. Dar asta e problema Europei şi va trebui s-o rezolve, dacă decide să se integreze mai departe."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fericiti-cei-fara-datorii-9149460
9149460
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.