Euro s-a depreciat constant faţă de dolar, reflectând divergenţa între economia SUA şi cea a zonei euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 martie 2015 765 afişări

E greşit să se creadă că BCE ar fi într-un război valutar, încercând să provoace deprecierea euro ca să STIMULEZE artificial competitivitatea economiei euro-pene, a spus Ewald Nowotny, membru în consiliul BCE, după ce euro a scăzut la minimul ultimilor 12 ani, sub 1,06 dolari/euro. Teoretic, desigur că Nowotny are dreptate, fiindcă banca centrală nu se ocupă de cursul valutar, ci de „stabilitatea preţurilor“ - în cazul de faţă, de combaterea deflaţiei în zona euro. În practică însă, situaţia are toate datele unui război valutar, unde BCE încearcă să repete ceea ce Fed a realizat din 2009 încoace - relansarea economiei cu ajutorul tipar-niţei de bani.

Numai că terminarea QE în 2014 a creat o nouă oportunitate pentru speculatori: anticiparea momentului când Fed îşi va permite să majoreze dobânda-cheie, pentru prima dată după şase ani. Majoritatea analiştilor prevăd acum că momentul majorării va fi în iunie; conform Danske Bank, istoria arată că randamentele obligaţiunilor americane tind cel mai mult să crească în ultimele trei luni dinaintea unei majorări de dobândă, ceea ce explică faza actuală de maxim al randamentelor la obligaţiunile americane, care coincide cu perioada de minim al obligaţiunilor europene despre care am vorbit mai sus. Acest minim are legătură strict cu speculaţiile datorate tiparniţei BCE şi deloc cu situaţia reală a economiei statelor din zona euro (state cu probleme, ca Spania şi Portugalia, au avut parte de reduceri ale costurilor de îndatorare până la cele mai mici niveluri înregistrate vreodată). Divergenţa de politică monetară dintre Fed şi BCE a ajuns, aşadar, la un punct culminant, punând sub semnul întrebării previziunile care consideră posibilă o redresare a euro sau măcar o stabilizare a cursului spre finele anului.

Analiştii de la Commerzbank, care anticipează pentru finele anului un curs de 1,04 dolari/euro şi pentru T2 2016 un curs de 1,01, arată că această divergenţă e de natură să se prelungească prin însuşi faptul că programul QE al BCE va continua până în septembrie 2016, reproducând pur şi simplu în cazul euro ceea ce s-a întâmplat cu dolarul atunci când Fed şi-a propus să scoată America din criză şi să stimuleze competitivitatea economiei SUA prin programele ei de tip QE. În 2009, apoi în 2010-2011, Fed a cumpărat obligaţiuni şi şi-a mărit portofoliul de active la o scară mai mare decât BCE, euro a tins să se aprecieze faţă de dolar, dar a pierdut apoi în valoare când BCE şi-a mărit portofoliul mai mult decât Fed, între 2011 şi 2012. „Atât anunţul privind lansarea QE, cât şi cumpărările efective de obligaţiuni pot slăbi o monedă, întrucât lichiditatea care intră în sistem trebuie investită, iar dacă randamentele activelor locale sunt deja scăzute, atunci investitorii caută în străinătate active cu randamente mai mari, ducând la aprecierea monedelor respective“, rezumă analiştii Commerzbank procesul actual de apreciere a dolarului. Totuşi, puţine bănci anticipează atingerea parităţii euro-dolar pentru acest an: din Europa, numai Deutsche Bank are o asemenea previziune (1 dolar/euro în decembrie 2015 şi o evoluţie spre 85 cenţi/dolar în 2017), Credit Suisse estimeză 98 cenţi/dolar peste 12 luni, iar ING Bank vede 90 cenţi/dolar în 2017. Mai decişi sunt americanii de la Citi, care dau ca posibil pentru decembrie 2015 un curs de 99 cenţi/euro şi de 98 cenţi în martie 2016, în timp ce Goldman Sachs crede că anul curent se va încheia la 1,08 dolari/euro şi paritatea va fi atinsă la anul.

Ce se întâmplă în acest context cu monedele din partea noastră de lume? Într-o analiză din 9 martie, analiştii Erste afirmau că va fi greu pentru monedele din Europa Centrală şi de Est să-şi menţină aprecierile din ultima vreme, odată cu migrarea capitalurilor volatile spre activele în dolari şi în condiţiile în care  băncile centrale nu au interesul să-şi dorească o întărire a  monedelor de natură să le afecteze exporturile. Despre România, analiştii Erste notează că „aşteptările privind majorarea dobânzii cheie de către Rezerva Federală a SUA, fundalul geopolitic tensionat marcat de conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi disensiunile din zona euro în chestiunea Greciei fac necesară prudenţa în privinţa evoluţiilor viitoare ale cursului leu/euro, estimat să rămână pentru restul anului în marja de 4,4-4,5“. Banca dă ca posibil un curs de 4,48 lei/euro până în T3 şi de 4,9 lei/euro în T4, în condiţiile în care euro ar urma să se deprecieze la rândul său faţă de dolar de la 1,10 dolari/euro în T2 la 1,08 în T3 şi 1,06 în T4. De menţionat că în raportul de prognoză pentru România din ianuarie, estimarea BCR/Erste privind media de curs al leului era de 4,48 pentru 2015 şi 4,46 pentru 2016 (faţă de euro), respectiv 4,12 pentru 2015 şi 4,25 pentru 2016 (faţă de dolar).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/euro-s-a-depreciat-constant-fata-de-dolar-reflectand-divergenta-intre-economia-sua-si-cea-a-zonei-euro-13980226
13980226
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.