Efectul de domino al crizei

Postat la 03 martie 2009 30 afişări

Reorganizarea pe care trebuie sa o parcurga grupurile internationale care au primit injectii de miliarde de euro din bani publici pe pietele de origine afecteaza indirect filialele pe care acestea le detin in toate colturile lumii. Unda de soc n-are cum sa ocoleasca Romania.

Nici olandezii de la ING nu au planuri de a inchide activitatea vreunei entitati din Romania, declara de curand Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, pentru Ziarul Financiar. Grupul va face optiuni strategice in functie de importanta pietelor, deciziile urmand sa fie facute publice in martie, potrivit lui Negritoiu. “Romania a fost considerata o prioritate pentru dezvoltarea activitatilor in Europa”, completa directorul general al ING Bank, explicand astfel ca, desi sucursala romaneasca opereaza o serie de corectii (cu precadere in activitatile legate de piata de capital si de investment banking), “nu suntem panicati”.

ING Groep NV, cel mai mare grup financiar olandez, a obtinut in octombrie o injectie de capital de 10 miliarde de euro, vanzand guvernului olandez actiuni preferentiale pentru care plateste o dobanda anuala de 8,5%. Pe piata romaneasca, olandezii detin si cea mai mare companie de asigurari si pensii private, dar nici Cornelia Coman, directorul ING Asigurari de Viata, nu se teme de masuri radicale. “Politica grupului este sa se mentina doar diviziile de <core business>, adica asigurari, pensii si investitii, iar in Romania, ING este prezent doar pe aceste trei directii. Deci suntem feriti”, spune ea.

Pe de alta parte, actiunile de “epurare” (care impun o reducere de costuri de un miliard de euro, potrivit Corneliei Coman) au inceput deja: ING a vandut 85% din actiunile pe care le avea in Canada, iar in Grecia s-a anuntat oprirea subscrierilor pentru asigurarile generale si de sanatate. Tot in asigurari, criza grupului american AIG, salvat in toamna anului trecut la limita de la faliment, gratie interventiei statului, a generat intr-o prima faza panica si pe piata romaneasca.

Dupa ce guvernul american a incercat sa salveze asiguratorul in doua etape (printr-un imprumut de 85 de miliarde de dolari si mai apoi printr-unul de 38 de milioane de dolari, la nici doua saptamani distanta), cele doua parti sunt acum in noi discutii pentru o restructurare radicala, in urma careia gigantul aflat in impas ar urma sa fie divizat in cel putin trei companii controlate de stat. Restructurarea ar putea marca sfarsitul istoriei de 90 de ani a AIG ca un conglomerat global independent de asigurari.

Vestile de peste ocean despre criza prin care a trecut asiguratorul, prezent pe piata romaneasca prin AIG Life (asigurari de viata), AIG Romania (asigurari generale) si AIG Fond de Pensii (pensii obligatorii administrate privat), au produs rapid speculatii. Temerea clientilor privind siguranta propriilor investitii, mai ales in conditiile in care asiguratorul are nevoie de fonduri pentru a-si acoperi deficitul de lichiditate, au ajuns rapid sa se rasfranga asupra intregii piete a asigurarilor, dar si a celei de pensii. “AIG Life Romania este o companie independenta financiar, care se autogestioneaza si care are resurse financiare proprii, independent de problemele de afara”, precizeaza Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life Romania, pentru BUSINESS Magazin.

“Holdingul e ca o bunica; daca bunica are probleme de sanatate financiara, nu inseamna ca toate rudele ei au aceeasi probleme. Pe mine nu ma afecteaza ce se intampla cu firma-mama, pentru ca nici nu-mi cere, nici nu-mi da bani”, comenteaza Alexandrescu. Numarul companiilor romanesti ce ar putea sa resimta indirect problemele grupurilor mama va creste cel mai probabil, atata vreme cat economia romaneasca a atras in ultimii ani strainii ca un magnet. Avantajul apartenentei la un grup international, cu care bancherii (si nu doar ei) s-au mandrit ani de-a randul, se transforma intr-o sabie a lui Damocles. Santiago Pardo Jimenez priveste situatia (si) dintr-o alta perspectiva: pentru industria financiara, criza pe care o parcurge acum poate fi si o oportunitate. “E o sansa de a reconsidera activitatile de baza si de a re nunta la acelea pe care le-au dezvoltat prea rapid si fara sa se gandeasca prea mult.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/efectul-de-domino-al-crizei-4016003
4016003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.