Drama micului investitor la bursa

Postat la 04 noiembrie 2008 118 afişări

Au investit la Bursa sume foarte mari in comparatie cu veniturile lor, sperand la niste castiguri usoare, iar caderea pietei din acest an le-a luat aproape toti banii. Cum traiesc micii investitori criza financiara si ce au invatat ei din aceasta experienta dramatica?

Spre deosebire de investitorii mari, cu mai multa experienta, micii jucatori nu au de unde sa mai aduca bani acum cand piata este jos pentru a putea sa-si recupereze mai usor pierderile la o viitoare revenire, astfel ca unii se simt furati. “Mai sunt cazuri de investitori care cred ca din ce se intampla acum unii castiga. Nu cred ca e cazul in Romania, poate pe pietele occidentale. Cred ca vine mai mult din sentimentul de frustrare din cauza pierderilor suferite. Nu este totusi un sentiment general”, explica brokerul.El spune insa ca multi nu mai vor sa vanda, pentru ca nu ar mai recupera mai nimic, si prefera sa ramana cu actiunile pana cand piata isi va reveni. “A mai fost o situatie de genul acesta in perioada 1998-2000, cand piata a scazut puternic. Au fost investitori care au ramas cu actiunile in portofoliu si in 2006-2007 veneau la Depozitarul Central sa vada ce actiuni mai au. Unora nu le venea sa creada ca au profituri au, 300-400%. Asa probabil se va intampla si acum, desi e greu de spus cand vor fi atinse maximele de anul trecut”, crede Necula.

 

Pentru investitorii care nu au rabdare sa astepte cativa ani ca sa-si recupereze pierderile, brokerii spun ca exista si alte solutii. “Solutia pentru actiunile luate la preturi ridicate este analiza tehnica. Daca ai luat SIF Oltenia la 4 lei si astepti sa ajunga din nou la nivelul acesta, vei avea mult de asteptat. Dar in momentul in care vezi ca incepe sa oscileze intr-un anumit palier, de exemplu intre 0,6 lei si 1,2 lei poti sa te ghidezi dupa analiza tehnica, sa vinzi si sa cumperi de mai multe ori si poti sa-ti recuperezi mai repede banii”, explica Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BVB,
bursa,
investitori,
venituri,
piata,
criza
/analize/servicii-financiare/drama-micului-investitor-la-bursa-3430926
3430926
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.