Dependenta de SIF

Postat la 17 noiembrie 2009 26 afişări

Mania tranzactiilor cu actiuni SIF, inceputa in urma cu zece ani, cand cele cinci societati au intrat la tranzactionare pe bursa este departe de a se potoli. Dimpotriva, dezbaterile privind ridicarea sau chiar eliminarea pragului de detinere au alimentat si mai mult dependenta de SIF.

Dezbaterile din Senat au influentat semnificativ in mai multe randuri evolutia celor cinci societati de investitii financiare pe Bursa. In unele cazuri, dupa anumite stiri cu privire la proiectul senatorilor si deputatilor de eliminare a pragului, acestea au urcat si cu 15%, limita maxima de variatie.

Acum urmeaza ca proiectul de lege sa mearga in Camera Deputatilor, unde va primi votul final, urmand ca ultima etapa sa fie promulgarea propriu-zisa a actului legislativ de catre presedintele Romaniei.

"Pragul de detinere la SIF-uri este o poveste veche. Modificarea pragului are rezonanta direct la conducerea societatilor de investitii. Din acest motiv, ridicarea pragului a facut atata valva", spune Nilas de la BT Securities.

Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participatia maxima la SIF-uri a fost majorat in 2006, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.

In decembrie 2006, fostul ministru de Finante Ionut Popescu a depus la Parlament o initiativa legislativa privind cresterea pragului de la 1% la 5%, insa propunerea a fost respinsa de fostul legislativ.

Reversul acestei dependente de SIF-uri, aparent sanatoase, este stadiul incipient de dezvoltare al pietei locale de capital.

"Nu stiu ce as pune in loc daca nu ar mai fi actiunile SIF. Poate bancile ar putea sa le ia locul. Dar nu cred ca am face un volum zilnic la fel de mare daca nu ar mai fi SIF la tranzactionare", afirma Isac de la Estinvest.

"Structura pietei locale de capital este prost gandita, pentru ca nu exista instrumente, precum conturile globale, care sa incurajeze lichiditatea", completeaza Nilas.

Mukul Pal, director executiv la firma de consultanta Orpheus Capitals, este insa de alta parere. "Este o greseala sa crezi ca bursa locala este ineficienta. Bursa de New York are de asemenea ineficiente. Problema pietei locale este volumul mic de tranzactii, care este cauzat de relativa scurta istorie a pietei", spune el.

Dependenta de SIF si-ar putea gasi leac printr-o alta SIF. Desi scopul pentru care a fost constituit este total diferit de cel al celor cinci societati de investitii financiare, Fondul Proprietatea imita in mare masura structura SIF: portofoliu compus dintr-un numar mare de actiuni - peste 80 de participatii in mare parte minoritare, numar mare de actionar minoritari - peste 2.700 de persoane fizice si juridice. Listarea Fondului Proprietatea la bursa va genera o noua euforie prin listarea sa la bursa. "Daca Fondul Proprietatea va fi listat la bursa, acesta va inlocui in popularitate SIF. De asemenea, daca aeroporturile si companiile de utilitati ar fi listate ar oferi investitorilor marfa noua pentru investitii si i-ar face sa mai uite de SIF", spune Isac.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/dependenta-de-sif-5104805
5104805
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.