Deficit bugetar zero? Să scadă CAS? Ce-i de făcut cu taxele şi impozitele

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 octombrie 2011 53 afişări

Nu e zi ca un om de afaceri să nu ceară statului să taie taxele sau ca un politician să nu dezbată o propunere radicală de reducere a fiscalităţii. Indiferent de nivelul impozitelor însă, România are de rezolvat aceleaşi probleme vechi, care ne împovărează tuturor existenţa: evaziunea fiscală, impozitarea inechitabilă şi risipa banului public. Cum se pot rezolva astfel de probleme?

"În primul rând, nivelul de ansamblu al taxelor şi impozitelor la noi nu este superior sau mult superior celor din ţările vecine. Dacă am avea o structură optimă şi încasări ameliorate la nivelul unor state vecine ca Bulgaria sau Serbia, nu am avea probleme cu deficitul bugetar şi chiar ne-am putea permite să reducem CAS, TVA sau alte taxe şi impozite", comentează Daniel Dăianu, în chip de concluzii. "În al doilea rând, nu putem să disociem partea de încasări la buget de modul cum se cheltuiesc banii: avem rezultatul unei culturi a lipsei de respect atât a omului faţă de administraţie, cât şi a administraţiei faţă de om. Omul se simte batjocorit, pentru că pe partea de cheltuieli nu beneficiază de la stat serviciile care i se promit, şi are tendinţa de a nu mai plăti."

O parte dintre bani, conform lui Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale în România, se duc în "găurile negre" ale investiţiilor publice începute şi neterminate sau mult supraevaluate la atribuirea contractelor, dar în cazul cărora monitorizarea şi transparenţa lipsesc, deşi investiţiile publice în România, aşa cum o repetă mereu cu mândrie oficialii Guvernului, sunt cele mai mari din Europa ca procent din PIB. Aceasta explică şi reacţia negativă a populaţiei faţă de consolidarea fiscală înţeleasă doar ca tăiere brutală de salarii şi majorare de TVA, fără a avea în paralel o creştere a eficienţei de cheltuire a banului public.

Cât despre perspectiva ca deficitul bugetar să ajungă rapid la zero, Dăianu şi Lungu o apreciază drept nerealistă. "Când vrei să faci o consolidare fiscală, e ca şi cum ţi s-ar spune că trebuie să slăbeşti cu 15 kg, să zicem. Dar una e să ajungi în timp de la 95 la 80 de kilograme şi alta e să ajungi peste noapte de la 60 la 45. Poţi să mori cu un astfel de regim", comentează Dăianu. "Nu cred că se poate face aşa ceva, pentru că ai o structură de cheltuieli pe care trebuie să le faci oricum: cu ce mai plăteşti salarii, pensii, sănătate?", adaugă Laurian Lungu. Da, poţi să începi o reformă, să spui că privatizezi trei sferturi din sistemul de sănătate sau de pensii, dar nu poţi să vii cu o asemenea propunere şi rezultatele să fie imediate. Nu e fezabil."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/deficit-bugetar-zero-sa-scada-cas-ce-i-de-facut-cu-taxele-si-impozitele-8895856
8895856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.