De ei depinde dobanda voastra la credite. Cine sunt cei care dau ratingurile Romaniei?

Autor: Andrei Nastase Postat la 20 ianuarie 2010 76 afişări

Discutiile despre cat de mult s-au inselat agentiile de rating atunci cand au continuat sa acorde certificate de incredere unor banci subminate de credite indoielnice nu mai sunt de mult o noutate. Cat sunt insa de credibile verdictele lor despre tari ca Romania? Am incercat sa vedem cine sunt analistii responsabili de ratingurile Romaniei si cat de mult conteaza acum judecatile lor pentru investitori.

Indiferent de obiectul studiilor - cursul de schimb, o industrie sau o economie - ecuatiile dupa care sunt ele efectuate nu sunt infailibile. "Mereu intervine factorul uman; studiile acestea se bazeaza foarte mult pe oamenii care le fac, pe experienta acestora, pe intuitia lor, care, alaturi de intalnirile cu companiile si de datele colectate, ajuta la o interpretare cat mai buna", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, fost economist in departamentele de cercetare si de politica monetara ale BNR, in perioada 2002-2007. El crede ca modelele folosite pentru evaluari si previziuni sunt mai degraba potrivite in cazul simularilor, exercitii unde se pot proiecta scenarii economice cu un curs leu-euro mai mare sau cu o inflatie mai mica, pentru a intelege din timp cum s-ar schimba economia odata cu parametrii respectivi.

"Toate aceste modele pe care le folosim au nevoie de experienta si viziunea noastra", spune analistul-sef al ING Romania. "Din discutiile cu companiile avem de castigat si noi, si ei", adauga Chidesciuc. "Noi vrem sa vedem cum merge afacerea lor, pentru a intelege mai apoi evolutia industriei respective, iar pe ei, fireste, ii intereseaza cum vedem noi evolutia acelei industrii si a economiei in ansamblu."

Impreuna cu colegul sau economist, Vlad Muscalu, analistul bancii olandeze redacteaza comentarii zilnice pentru publicatile ING de la Londra, cate un raport saptamanal si un altul bilunar, precum si o serie de rapoarte ocazionale. Tot ce e publicat in presa apare abia dupa ce rezultatele acestor studii ajung la clienti. Argumentul este simplu: studiile sunt platite de catre clienti, asa cum ratingurile de tara sunt platite de tara respectiva. "Nu e datoria noastra sa publicam stiri", explica cei doi analisti romani.

Cat despre ideea de a reglementa mai strict activitatea agentiilor de rating, pentru ca ele sa nu mai cada (voit sau involuntar) in eroarea anilor trecuti, aceea de a supraevalua companii sau economii nationale si de a ignora vulnerabilitati reale de genul celor ce au fost evidentiate de criza, e greu de crezut ca statele vor reusi sa impuna reglementari agentiilor de rating mai mult decat au reusit in cazul fondurilor speculative, al gigantilor financiar-bancari sau al bonusurilor incasate de executivii acestora. "Rolul agentiilor in evaluarea riscului de catre investitori ramane central si el asigura eficienta pietelor de capital, atat cat poate ea exista", spune Dragos Cabat. El crede ca intentia de a reglementa mai strict activitatea agentiilor trebuie privita cu scepticism, pentru ca exista pericolul ca personalul de acolo sa isi piarda obiectivitatea daca se vor simti amenintati de un sistem prea dur de reglementare. "Exista si in prezent standarde profesionale privind investitiile si activitatea de cercetare economica. Ele trebuie doar aplicate cu buna-credinta."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
rating,
agentii
/analize/servicii-financiare/de-ei-depinde-dobanda-voastra-la-credite-cine-sunt-cei-care-dau-ratingurile-romaniei-5343791
5343791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.