Cum vede şeful CFA Institute peisajul financiar postcriză 
şi ce sfaturi are pentru bancheri

Autor: Claudia Medrega Postat la 01 aprilie 2015 163 afişări

Criza a schimbat profund peisajul financiar şi ar putea să treacă o generaţie până să ajungem din nou la un sector financiar în care oamenii să aibă deplină încredere, iar băncile - care sunt în business pentru a pune economia în mişcare - trebuie să se întoarcă la bankingul de bază şi la clienţi, consideră Paul Smith, noul preşedinte şi CEO al CFA Institute.

Cum vede şeful CFA Institute peisajul financiar postcriză 
şi ce sfaturi are pentru bancheri

Cum arată sectorul bancar în Europa şi în SUA în termeni de concurenţă şi de sofisticare a clienţilor? Ce se întâmplă în România? Şeful CFA Institute consideră că sectorul bancar este destul de competitiv, dar există şi unele „bestii mari“ în jun-glă, care au foarte multă influenţă. „Cred că în America probabil sectorul bancar este mai puţin competitiv decât în Europa. Şi cred că va fi destul de interesant modul cum vor reacţiona instituţiile de reglementare în SUA şi în UE pentru că în Europa este mai probabilă separarea băncilor în bănci de investiţii şi bănci comerciale, dar nu cred că acest lucru se va întâmpla în SUA, unde lobby-ul bancar este mai puternic pentru că băncile mari sunt mai concentrate, deci au o influenţă mai mare“.

Mihai Ion, preşedintele CFA România, susţine că în România concurenţa în sistemul bancar este puternică: „Unele bănci trebuie să-şi rezolve problemele legate de expunerile neperformante din trecut şi poate că standardele lor de creditare s-au înăsprit. Pe de altă parte, cred că toţi jucătorii au dat semnale că trebuie să se întoarcă «în piaţă» pentru a genera mai mult business care ar trebui să acopere, de asemenea, pierderile care nu au fost provizionate sufficient“. În România există 40 de bănci, iar Mihai Ion clasifică perioada pe care o traversăm drept una de consolidare: „Unii dintre jucătorii din piaţa bancară au decis să-şi vândă afacerile din România, dar avem încă un număr foarte mare de bănci, iar lichiditatea în sectorul bancar este mare astfel că instituţiile de credit trebuie să găsească modalităţi de a plasa lichiditatea pentru a finanţa economia reală şi pentru a-şi îmbunătăţi performanţa 
în viitor“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cum-vede-seful-cfa-institute-peisajul-financiar-postcriza-si-ce-sfaturi-are-pentru-bancheri-14066847
14066847
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.