Cum traiesc englezii criza (GALERIE FOTO)

Postat la 06 octombrie 2009 64 afişări

Si la Londra se inchid magazine pentru ca nu mai sunt clienti, si londonezii si-au pierdut locurile de munca si au avut scadere economica, si ei traiesc de un an de zile in criza. Dar criza lor se traieste parca mai bine decat a noastra.

Zilele trecute, Frédéric Oudéa, CEO al grupului BRD Société Générale, spunea cu optimism ca, desi raul nu a trecut, Europa a reusit sa evite cele mai negre scenarii de recesiune economica. Poate pe asta mizeaza si londonezii atunci cand afiseaza o atitudine atat de relaxata si tot din acelasi motiv, poate, criza lor pare mai putin amenintatoare decat a noastra.

Mai rar vei vedea englezi care vand in supermarketuri si in magazine, care servesc in restaurante sau care fac curatenie in hoteluri. Acolo inca se mai afirma cu succes indienii, pakistanezii, chinezii sau romanii. "Noua nu ne place sa facem munca de jos", a spus cu seninatate un britanic care lucra intr-o mare companie bancara, atunci cand l-am intrebat de ce nu vezi picior de localnic care sa lucreze in aceasta zona a serviciilor. E un raspuns destul de greu de digerat, in conditiile in care poate chiar mai mult de trei sferturi din romanii care pleaca la munca in strainatate din asta isi castiga banii. Spre exemplu, hotelul in care am stat avea o intreaga echipa de cameriste din Romania.

Dincolo de asta, daca esti turist, Londra e un loc minunat. Are un doar un singur defect: este foarte scump. Un buget de cel putin 50 de lire pe zi poate asigura o vacanta fara prea multe frustrari turistice, dar nu mai mult decat decenta. Numai o pentru o masa trebuie sa fii pregatit sa scoti din buzunar aproximativ 15 lire. Ceea ce nu este deloc putin, in conditiile in care, desi indestulatoare, mancarea nu este neaparat si foarte buna. E mancare traditionala britanica, servita in pub-uri. Nici nu mai vorbim de preturile camerelor la hotel, care sunt de doua ori mai scumpe decat in Romania. "Platesti pentru o alta calitate a vietii", m-a lamurit acelasi englez, care in prealabil imi explicase de ce englezii nu muncesc orice, oricum si oriunde. Este drept, totusi, si ca toate aceste preturi trebuie raportate la salariile londoneze, care le depasesc cu mult pe ale noastre. Poate nici ei nu ar fi atat de pretentiosi, daca ar avea si salarii de 100 de lire pe luna. Din acest punct de vedere, e usor de inteles de ce romanii fac mai repede concesii.

Partea buna, in schimb, este ca daca ai in plan un tur al muzeelor, nu exista taxa de intrare. Sunt subventionate de Guvern, ca parte a unui plan de a incuraja si a facilita accesul la educatie. Tot ce se afla insa in proprietatea Casei Regale costa destul de mult. O vizita la Palatul Kensington, de exemplu, unde a locuit printesa Diana, costa 12 lire, iar la Buckingham costa 17 lire. Chiar si asa, Londra este plina de turisti, in orice luna a anului. Vin din toate partile lumii - indieni, spanioli, francezi, italieni - si cresc veniturile din turism ale capitalei britanice.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Londra,
reportaj,
criza
/analize/servicii-financiare/cum-traiesc-englezii-criza-galerie-foto-4954787
4954787
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.