Credite cu dobanda de 400%

Postat la 28 octombrie 2008 20 afişări

Primiti cu scepticism pe piata romaneasca din cauza dobanzilor extrem de ridicate la creditele pe care le acorda, britanicii de la Provident Financial spun la mai bine de doi ani de la lansare ca o duc bine si ca actuala criza a finantarilor le va spori si mai mult castigurile. Unde este paradoxul?

 

Revenind insa la piata romaneasca, ce au de oferit britanicii si pe ce isi bazeaza asteptarile ca, dupa primii zece ani de functionare, sa stranga in portofoliu jumatate de milion de clienti, cam cat are o banca de dimensiuni mai mici? Oferta este, in esenta, cat se poate de simpla: compania furnizeaza credite de consum la domiciliu, cu valori cuprinse intre 400 si 2.000 de lei pe o perioada de maxim 39 de saptamani, in cazul clientilor cu care are o prima colaborare, si de maxim 3.000 de lei pentru cel mult 52 de saptamani, in cazul celor ce au deja un istoric. Costul imprumuturilor este consistent mai mare decat in sistemul bancar, acolo unde dobanda medie pentru un credit de consum sub un an variaza in jur de 15-16%, potrivit informatiilor BNR. La Provident, costul unui imprumut la domiciliu de 500 de lei cu o perioada de rambursare de 26 de saptamani este de 251 de lei, ceea ce echivaleaza cu o dobanda anuala efectiva de 437,5% si o suma totala ce trebuie rambursata de 751 de lei. In cazul scadentei maxime pentru clientii noi, de 39 de saptamani, costul aceluiasi imprumut este de 338,50 lei, cu o dobanda anuala efectiva de 337,31% si o suma totala de rambursat de 838,50 lei. Costul ridicat al creditelor acordate a fost, de altfel, un motiv de scepticism privind succesul unei astfel de afaceri. “In Romania, dobanzi de 100% nu mai sunt sustenabile de foarte multa vreme”, spunea in 2006 Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, notand ca in sistemul bancar dobanda medie la creditele de consum in lei pe o perioada de sase luni varia intre 14% si 20%.

 

Rice admite ca romanii sunt “constienti si foarte atenti la costurile creditelor pe care le iau, vor sa stie ce primesc in schimbul banilor platiti”. Cand oamenii vad initial dobanzile “poate ca au o problema”, dar apoi isi dau seama ca toate costurile sunt transparente si ca nu vor avea surpriza sa afle ulterior de vreun comision ascuns, spune englezul. Suma totala de rambursat, stabilita prin contractul initial, nu poate creste pe parcursul perioadei, nu exista comisioane pentru neplata ratelor la termen, nu se solicita garantii si nici asigurare de viata, isi lauda Rice produsele - neuitand sa aminteasca de criticile tot mai des aduse bancherilor pentru lipsa de transparenta in relatia cu clientii.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/credite-cu-dobanda-de-400-3386656
3386656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.