Cosul cu scumpiri. De ce avem cea mai mare inflatie din UE

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 aprilie 2011 124 afişări

Ideile heirupiste de acum un an, doi ca putem iesi din criza "dand drumul la inflatie" au disparut, luate de valul realitatii: la momentul actual a devenit limpede probabil si pentru ultimii adepti ai teoriei ca principala amenintare la adresa relansarii economice vine tocmai de la inflatie.

Iar acest specific este corelat cu un altul care tine strict de structura economiei romanesti: preturile administrate la utilitati si politica de subventii, la care Romania va renunta, la presiunea FMI si a investitorilor. "Romania are cea mai mare inflatie din UE din cauza rigiditatilor structurale: 16,74% din preturile de consum nu se formeaza pe piata, iar liberalizarea lor, prin privatizarea companiilor de utilitati sau de transport, ar ajuta la reducerea acestor rigiditati", declara la inceputul anului economistul-sef al Bancpost, Dan Bucsa. Pe termen scurt insa, liberalizarea asumata fata de FMI va lovi in consum. "Inflatia ar putea incheia anul aproape de 8%, din cauza cresterii tarifelor la transporturi si a taierii subventiilor de incalzire. Dar si anul viitor am putea avea inflatie inalta, din cauza ajustarilor necesare de preturi la utilitati", crede Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, cu concluzia previzibila: "Inflatia inalta erodeaza puterea de cumparare. In consecinta, redresarea economiei in acest an va fi foarte lenta".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cosul-cu-scumpiri-de-ce-avem-cea-mai-mare-inflatie-din-ue-8161320
8161320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.