Contul bancar, creditul si asigurarea, reteta bancherilor pentru profituri

Postat la 11 august 2009 58 afişări

Daca sunt rare cazurile in care intr-o familie nu exista nici macar un singur produs financiar, la fel de rare sunt cazurile de sofisticare. Combinatia standard include, in medie, un cont bancar, un credit, o asigurare obligatorie sau un cont in sistemul de pensii private obligatorii.

“Lucrurile se schimba insa si in Romania, pentru ca, pana la urma, nevoia de protectie este o nevoie universala, iar oamenii incep sa constientizeze beneficiile unei asigurari de viata”, mai spune Coman. In primul trimestru din 2009, volumul total al primelor brute subscrise pe piata de asigurari de viata a fost de circa 393 mil. lei. La o populatie de 21,5 mil. locuitori, acest volum de prime inseamna un nivel de 12,8 lei (primele brute subscrise din asigurari de viata) pe cap de locuitor - adica in jur de 4,3 euro.

Pentru comparatie, in primul trimestru din 2009, primele brute subscrise din asigurari de viata in Ungaria au fost de circa 342 mil. euro, potrivit Hungarian Financial Supervisory Authority, adica 34 de euro pe cap de locuitor. In general, cei care isi iau o asigurare de viata au intre 30 si 45 de ani, sunt casatoriti, au o educatie financiara peste medie si un venit lunar intre 500 si 1.000 de euro, detaliaza Carmen Radu, directorul general adjunct al Eureko. Motivatia acestora de a alege un anumit tip de asigurare de viata, unit-linked sau traditionala, depinde foarte mult de orientarea clientilor, fie catre economisire pur si simplu, fie catre investitii cu un grad de risc mai mare. Asigurarile traditionale vor fi alese de cei ce doresc sa transfere riscul individual catre asigurator, care va inlocui pierderea financiara daca au loc evenimentele asigurate. In schimb, asigurarile de tip unit-linked vor atrage clientii cu apetit de risc investitional, chiar daca sumele nu sunt garantate.

“Aceasta perioada este propice alegerii de produse de tip unitlinked, deoarece valoarea unitatilor de fond achizitionate este scazuta, ceea ce va determina pe termen lung cresteri mult mai mari la maturitatea contractului de asigurare”, adauga Radu. Conform calculelor ING, deficitul de protectie financiara la nivel national, adica diferenta intre resursele financiare necesare si cele disponibile la un moment dat pentru a mentine standardul de viata al unei familii in cazul decesului persoanei cu venitul cel mai mare din familie, se ridica la sfarsitul lui 2008 la circa 388,5 miliarde de lei. “Pana acum, rezultatul vanzarilor noastre releva ca sporirea economiilor si siguranta acestora reprezinta cele mai importante criterii de cumparare pentru clienti in perioada de criza”, explica Shah Rouf. Datele ING arata ca mai mult de jumatate dintre clientii companiei platesc anual o prima intre 200 si 400 de euro si aproape un sfert intre 400 si 1.000 de euro pentru politele de asigurare. Intr-o situatie similara cu piata de asigurari se afla si fondurile de pensii private.

Chiar daca numarul contributorilor la cel de-al doilea pilon de pensii, cel obligatoriu, se apropie de pragul de cinci milioane, numarul celor care au si o pensie facultativa (pilonul III) nu este mai mare de 170.000, ceea ce reprezinta un grad de acoperire de 3,4% din efectivul total al salariatilor, conform Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In Ungaria, la pilonul III participa aproape 1,4 milioane de persoane. Cu toate acestea, Cornelia Coman este de parere ca “este de asteptat ca pe masura ce situatia economica se va imbunatati din nou, tot mai multe companii si persoane fizice sa opteze pentru o pensie facultativa”. Gradul actual de incarcare cu produse financiare arata ca acest tip de consum nu a intrat in obisnuinta romanilor - exceptie facand, poate, doar creditele bancare. Dar daca ar fi sa ascultam sfatul lui Shah Rouf si ne-am indatora doar maximum un sfert din venituri, atunci nici creditele nu ar mai fi atat de frecvente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
cont bancar,
asigurare,
pensii private
/analize/servicii-financiare/contul-bancar-creditul-si-asigurarea-reteta-bancherilor-pentru-profituri-4728059
4728059
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.