Compania care face afaceri de 1,4 miliarde de euro cu cinci angajaţi

Autor: Iuliana Roibu Postat la 03 octombrie 2013 7491 afişări

Profitabilitatea pe angajat este un indicator de performanţă, dar şi de portofoliu. Vorbeşte despre productivitate, eficienţă, investiţii în tehnică şi sistematizare. În cele mai multe cazuri însă, profitul per angajat este un dat odată cu înregistrarea codului CAEN.

Compania care face afaceri de 1,4 miliarde de euro cu cinci angajaţi

Benzinăriile OMV, dar şi grupul‑mamă - OMV Petrom SA - se află de asemenea între primele zece companii în topul cu cei mai profitabili angajaţi. O urcare semnificativă în clasament a marcat în 2012 MOL România, companie al cărei business a crescut până la peste 900 de milioane de euro (creştere cu 32% a cifrei de afaceri faţă de 2011); profitul în 2011 a fost negativ, iar în 2012 a atins 17 mil. euro, care, la 188 de angajaţi, înseamnă un profit per angajat de aproape 100.000 de euro. Împreună cu OMV Petrom Marketing, care a raportat pentru anul trecut un profit per angajat de peste 200.000 de euro, MOL România infirmă mitul ultimilor ani care spune că efectele crizei economice au distrus marjele de profit din vânzarea de carburanţi. Afacerile petroliştilor au crescut în 2012, deşi cererea de carburanţi a scăzut. Explicaţia stă mai ales în scumpirile aplicate la pompă. MOL s-a şi extins anul trecut - a investit 7 mil. euro în 7 noi puncte de alimentare. OMV Marketing a continuat trecerea benzinăriilor Petrom sub sigla OMV, îmbunătăţind veniturile astfel per staţie şi din vânzări non-oil.

Samsung Electronics Romania a fost una dintre companiile nou-intrate în clasamentul Coface, fiind totodată şi una dintre companiile româneşti cu un profit per angajat de peste 100.000 de euro. Subsidiara locală a companiei sud-coreene Samsung este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefoane mobile. Vânzările de smartphone-uri au depăşit în luna septembrie, pentru prima oară în România, livrările de telefoane mobile simple, după cum declara pentru Ziarul Financiar săptămâna trecută Sorin Manea, directorul diviziei telecom a Samsung Electronics România, acesta estimând că doar în luna decembrie a acestui an s-ar putea vinde circa 300.000 de bucăţi.

VÂNZAREA UNUI SERVICIU PE CARE NU L-AI PRODUS, CU UN NETWORKING BUN, ESTE ÎN MULTE CAZURI CEL MAI PROFITABIL BUSINESS. Dar în topul celor mai profitabile 25 de companii româneşti sunt şi producători - doi din automotive (a căror profitabilitate se explică prin contractele bune pe care Continental şi Delphi le au la nivel mondial), unul din industria lemnului, unul din îngrăşăminte chimice, doi din tutun şi unul din metalurgie. Toate sunt domenii în care nu au loc, cel puţin în România acum, iniţiative antreprenoriale. Concluzia care reiese de aici pentru un potenţial antreprenor este că, pentru un profit net bun, cea mai scurtă cale e trading în faţa calculatorului. Un job cam singuratic, dar plauzibil atunci când nu ai fonduri pentru o fabrică de tutun.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
companie,
angajare,
companii,
profit
/analize/servicii-financiare/compania-care-face-afaceri-de-1-4-miliarde-de-euro-cu-cinci-angajati-11445268
11445268
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.