Cine sunt cei ce au pariat contra zonei euro

Postat la 24 mai 2010 36 afişări

Marile fonduri speculative le-au comunicat investitorilor ca se asteapta la o inrautatire a crizei datoriilor in zona euro, in ciuda pachetului financiar de 750 miliarde de euro angajat de UE, BCE si FMI pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona.

Conform cotidianului irlandez Independent, investitorii au iesit in numar mare de pe actiunile tarilor din zona euro, considerate riscante. Datele companiei de cercetare EFPR Global arata ca investitorii fondurilor de actiuni au retras 9,5 miliarde de euro de pe piata europeana si americana numai in perioada 12-19 mai - cel mai inalt nivel al retragerilor din ultimii doi ani.

Ziarul irlandez a relatat ca datele FMI arata ca in jur de 4% din datoria de aproape 80 de miliarde de euro a Irlandei a fost vizata de speculatori si fonduri speculative prin intermediul produselor financiare derivate si al CDS-urilor, ceea ce inseamna o miza de peste 3,2 miliarde de euro. Publicatia a confirmat ca printre obligatiunile emise de state ale zonei euro si cumparate saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana, spre a contracara tendinta de crestere a costului de indatorare pentru tarile membre si perceptia generala de risc asupra acestora, s-au numarat si cele emise de Irlanda. BCE a cumparat obligatiuni cu scadente diferite, iar majoritatea celor ce au vandut au fost companii germane de asigurari si banci franceze.

Desi Marea Britanie, unde isi au sediul o parte din fondurile speculative active acum contra zonei euro, s-a opus reglementarii de catre UE a activitatii acestor fonduri, este de asteptat ca Germania, Franta si celelalte tari implicate sa sustina impunerea unor restrictii la tranzactionare pe pietele financiare. Inceputul l-a facut saptamana trecuta Germania, care a interzis tranzactionarea "naked short selling" (vanzarea de titluri asteptate sa piarda din valoare fara ca vanzatorul sa le detina si fara sa se asigure ca are de unde sa le imprumute) in cazul a 10 grupuri financiare germane.

Jim Chanos, de la fondul speculativ Kynikos, a declarat pentru Independent ca "masura va fi urmata in mod sigur si de Olanda, Franta si de celelalte tari europene".

Daca decizia Germaniei si incertitudinea generala au dus la prabusirea euro sub pragul de 1,22 dolari in ultima saptamana, aprobarea in parlamentul german a participarii tarii la pachetul de 750 de miliarde de euro si planul ministrilor de finante europeni de a reglementa problema datoriilor in zona euro, mergand pana la o schimbare a tratatului de constituire a eurozonei, au dus euro pana la 1,26 dolari in tranzactiile de vineri. Investitorii au inchis o serie de pozitii short pe euro si alte contracte cu grad ridicat de risc pe termen lung, iar unii analisti au presupus ca aprecierea euro se bazeaza si pe zvonurile ca bancile centrale din zona euro intervin direct in piata, fortand speculatorii care spera sa castige de pe urma scaderii euro sa-si modifice pozitiile.

Datele UBS arata ca volumul contractelor short pe active legate de euro, in special pe cursul euro-dolar, a ajuns la aproape 50 de miliarde de euro in prima saptamana din mai - recordul absolut de pana acum, indicand o piata "oversold" (cand deja s-a vandut prea mult si prea rapid, pretul activului respectiv a atins un minim si urmeaza corectia). "Intr-o asemenea situatie, nu e nevoie de prea mult ca sa se puna in miscare o reactie in lant inversa, de cumparare de euro, pentru limitarea pierderilor", spune Beat Siegenthaler, director de strategie valutara la UBS.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cine-sunt-cei-ce-au-pariat-contra-zonei-euro-6159400
6159400
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.