Cei multi care dau sfaturi pe bursa

Postat la 11 martie 2008 54 afişări

Investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au de ales intre nu mai putin de 75 de firme de brokeraj. Daca in perioadele de crestere a pietei, faptul ca sunt atat de multe pare sa conteze mai putin, atunci cand lucrurile nu mai merg asa de bine, aglomeratia de pe piata brokerilor iese in evidenta.

Intre cele mai importante societati de brokeraj se mentin si intermediarii reprezentativi pentru investitorii de retail. Broker Cluj, Vanguard, BT Securities sau Intercapital Invest sunt companii romanesti care au reusit sa se impuna pe piata investitorilor mici de la BVB. Cea mai constanta dintre acestea este Broker Cluj, singurul intermediar listat la bursa, care efectueaza si multe tranzactii in nume propriu, reusind sa se mentina pe locul al cincilea atat in topul aferent intregului anului 2007, cat si in primele luni ale 2008. La nivelul anului trecut, intermediarul clujean a inregistrat tranzactii in valoare totala de 575 de milioane de euro, insa dupa primele doua luni ale anului in curs suma este in scadere drastica. La sfarsitul lunii februarie, tranzactiile incheiate insumau 57 mil. euro, in scadere cu peste 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Schimbari mai importante au aparut pentru Vanguard, de asemenea una dintre cele mai importante pentru investitorii mici. La nivelul lunii decembrie, Vanguard a ocupat locul 14 in topul valorii de tranzactionare, cu un total de 18 milioane de euro, pentru ca o luna mai tarziu sa urce pana pe locul al saptelea, cu 29 de milioane de euro. Instabilitatea pietei in perioade cu volatilitate crescuta a facut ca Vanguard sa coboare apoi, in februarie, pe locul al noualea, dar cu o valoare totala de tranzactionare de 15,4 milioane de euro, sub nivelul ultimei luni a anului trecut.

Nu intamplator, Broker Cluj si Vanguard sunt si principalele doua societati de la Bursa din Sibiu (Sibex), unde au incheiat cele mai multe contracte la termen si in 2007 si in ultimele luni. Bursa sibiana este dominata de investitorii mici, care incheie operatii de hedging (acoperire a riscului) sau de arbitraj pentru a-si asigura randamentul pozitiilor deschise pe piata de capital indiferent de directia in care merge bursa de la Bucuresti. Lipsa de lichiditate a pietei de la Sibiu impiedica intrarea investitorilor mari, care isi gasesc cu greu contrapartida, drept pentru care investitorii de retail reprezinta principalii jucatori.

Broker Cluj a fost cel mai activ intermediar de anul trecut de la Sibiu, cu un total de peste 1,2 milioane de contracte, pozitie pastrata si luna trecuta, cu un numar de 138.700 de contracte. Vanguard, societate care ofera clientilor si posibilitatea de a tranzactiona pe pietele externe, a intermediat incheierea a 0,82 milioane contracte in 2007, iar in februarie 2008, numarul contractelor a fost de aproape 80.000.

Trendul descendent al bursei si criza financiara internationala, care a erodat increderea investitorilor in actiunile listate, au facut ca in 2008 sa se modifice nivelul lichiditatii dintre cele doua burse, cea din Sibiu si BVB. Avantajul dat de posibilitatea de a castiga din scaderea cotatiilor a ridicat valoarea transferurilor realizate la Sibiu pana la 308,5 milioane de euro, cu 58,5% mai mult decat lichiditatea de la BVB si Rasdaq. „Daca in ianuarie valoarea transferurilor Sibex a fost cu 22,5% mai mare decat cea de la Bucuresti, diferenta si mai consistenta din luna februarie a dovedit ca, mai nou, centrul de greutate al pietei autohtone de capital s-a mutat la Sibiu. In ciuda conditiilor dificile prin care a trecut piata in debutul anului, am reusit fidelizarea clientilor deja existenti si atragerea unor noi investitori“, a declarat Teodor Ancuta, presedintele bursei sibiene.

Piata celor 75 de intermediari de la BVB ar putea suferi modificari in cursul acestui an. Prelungirea perioadei de inactivitate a investitorilor poate duce la reduceri tot mai mari ale veniturilor brokerilor, ceea ce ar grabi gasirea unor solutii pentru mentinerea pe piata. O prima achizitie importanta a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie, cand Rompetrol Holding a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a prelua firma de brokeraj Unicredit Securities. Compania controlata de Dinu Patriciu va cumpara un pachet de 99,99% din actiunile intermediarului, a carui principala proprietate este pachetul de 1,48% din actiunile Bursei de Valori, estimat la circa 3 milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brokeri,
piata,
capital bursa,
BVB,
investitori
/analize/servicii-financiare/cei-multi-care-dau-sfaturi-pe-bursa-2446075
2446075
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.