Ce va negocia FMI cu Grecia

Postat la 26 aprilie 2010 15 afişări

FMI si Uniunea Europeana au intrat in conflict, primavara trecuta, atunci cand au pus la punct pachetul financiar pentru Romania, insa ulterior Fondul s-a adaptat cerintelor mai stricte ale UE, scrie Dow Jones, comentand perspectiva negocierilor Greciei cu FMI si UE pentru pachetul financiar estimat la 45 mld. euro.

Negocierile, adauga Schadler, presupun o miscare permanenta intre a cere autoritatilor sa faca reformele necesare si a intelege ceea ce poate fi acceptat de guvern si de populatie. "Asa incat pui pe masa ceea ce guvernul insusi s-a gandit sa faca, plus lucruri pe care le negociezi la sfarsit."

Ministrul de finante elen, Giorgios Papaconstantinou, a declarat duminicapentru BBC, dupa discutii cu Dominique Strauss-Kahn, ca negocierile cu FMI merg bine si ca Fondul este impresionat de "eforturile curajoase ale poporului elen" de a aborda problema datoriilor. Directorul executiv al FMI a afirmat, la randul lui, ca de vineri incoace, de cand Fondul a primit solicitarea oficiala a Atenei privind sprijinul financiar, ca "discutiile cu autoritatile elene s-au accelerat" si si-a exprimat increderea ca negocierile se vor incheia in timp util pentru a ajuta Grecia.

Unii analisti au mers pana acolo incat sa considere ca guvernul elen ar putea negocia exclusiv cu FMI, incercand sa evite confruntarea cu partenerii din zona euro, in special cu Germania, unde rezistenta fata de ideea de a sustine cu fonduri Grecia ramane deosebit de puternica. O asemenea miscare ar fi avut insa darul de a creste ostilitatea in randul guvernelor din zona euro.

Tehnic vorbind, banii FMI vor fi primii care vor ajunge la autoritatile elene, avand in vedere ca prima transa de imprumut se elibereaza imediat dupa ce boardul Fondului o aproba, in timp ce creditele de la partenerii europeni vor avea nevoie de un efort diplomatic si birocratic mai mare. Strauss-Kahn a sugerat, saptamana trecuta, ca banii europenilor vor fi acordati pe o durata mai scurta decat cei de la FMI. "Desigur, planul FMI trebuie sa aiba in vedere si alti ani, 2011, 2012, iar aceasta va constitui un element important al discutiilor cu autoritatile elene", a spus directorul executiv al Fondului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ce-va-negocia-fmi-cu-grecia-6062948
6062948
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.