Ce ne spune întărirea leului despre economia românească

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 ianuarie 2013 75 afişări

Toţi, dar absolut toţi factorii care pot să favorizeze întărirea leului sunt la lucru în această perioadă, într-un mod fără precedent până acum. Întrebarea e cât se mai poate întări leul de acum înainte şi ce anume ne spune această apreciere despre economia noastră şi cea globală în momentul de faţă.

Aşa se explică şi cererea sporită de lei de pe piaţă, care a apreciat spectaculos moneda naţională. În nicio zi din 2013, cursul valutar n-a fost mai mare de 4,4251 lei/euro, valoare atinsă la 4 ianuarie şi comparabilă cu cele din mai 2012 - o epocă în care leul începea să scadă şi care avea să continue până în vară, la 3 august, când a fost atins maximul anului (4,6481 lei/euro). Anul acesta, în schimb, după 4 ianuarie, leul n-a făcut decât să crească, pentru a atinge 4,3351 lei/euro la 17 ianuarie, valoare comparabilă cu cele din ianuarie 2012. Cât mai poate creşte? Nu prea mult, răspund economiştii.

Pe de o parte, BNR e interesată să limiteze în primul rând volatilitatea, adică să nu permită oscilaţii mari şi bruşte de curs. "Jucătorii din piaţă ar putea fi precauţi în legătură cu intervenţii ale băncii centrale în cazul unui avans al leului dincolo de nivelul de 4,36/euro, întrucât presupuse acţiuni ale BNR au oprit recenta apreciere a leului dincolo de 4,34/euro", afirmă Mihai Ţânţaru, care vede un curs de 4,4 lei/euro în iunie şi de 4,30 în decembrie. Eugen Şinca, economist al BCR, consideră că "BNR va continua politica sa de flotare controlată a cursului de schimb şi nu va permite o apreciere a leului sub 4,3 datorită riscurilor implicate de o astfel de mişcare bruscă".

Pe de altă parte, optimismul creditorilor externi şi al analiştilor referitor la posibilităţile economiei de a creşte în acest an peste 1% (ceea ce ar însemna că România rămâne un bun-platnic către creditori) şi de a rămâne cu inflaţia în marja estimată de BNR (cel mult 3,5%) e destul de firav, aşa încât o veste rea de la Statistică ar putea influenţa cursul, mai ales dacă ar avea loc în contextul altor veşti rele similare din zona euro şi/sau din Europa de Est. "Estimăm un curs de schimb euro/leu de 4,35 în martie şi de 4,40 în decembrie 2013 şi considerăm că valul abrupt de optimism de pe pieţele financiare se va diminua treptat", afirmă Eugen Şinca.

"BNR şi Ministerul de Finanţe trebuie să facă plăţi totale de 5,2 mld. euro către FMI în 2013, în timp ce Ministerul de Finanţe trebuie să plătească 1,8 mld. euro investitorilor privaţi, pe fondul ajungerii la scadenţă a unor obligaţiuni în euro emise pe piaţa locală. Toate acestea ar putea limita aprecierea leului."

aprecierea leului de la începutul anului până la 17 ianuarie, când cursul a atins 4,3351 lei/euro

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
valuta,
schimb valutar,
euro
/analize/servicii-financiare/ce-ne-spune-intarirea-leului-despre-economia-romaneasca-10527985
10527985
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.