Ce actiuni ar putea deveni vedetele Bursei

Postat la 24 noiembrie 2009 42 afişări

Companiile care au reusit sa se mentina pe crestere in ultimul an, in cea mai grea perioada pentru economie, ar putea deveni noile vedete ale Bursei peste un an sau doi, cand criza va fi depasita. Urmariti cu atentie actiunile lor.

Industria de ambalaje si hartie a fost o alta surpriza: producatorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), controlat de omul de afaceri Vladimir Cohn, fost actionar al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, a inregistrat in primele noua luni un profit de 5 milioane de lei, in crestere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, desi afacerile au scazut cu 17% (la 50 de milioane de lei), iar capitalizarea a ajuns la 30 de milioane de lei. {i Vrancart Adjud (VNC), producatorul de hartie detinut de SIF Banat-Crisana, a raportat o usoara crestere a profitului, fiind una dintre putinele companii de pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti care a raportat rezultate in crestere. Cu toate acestea, actiunile VNC au crescut cu 24% de la inceputul anului, sub media pietei, capitalizarea companiei fiind de 48,6 milioane de lei.

Al treilea sector cu cresteri in 2009 este industria aeronautica. Producatorul de elicoptere IAR Brasov (IARV) a raportat un profit de cinci ori mai mare decat anul trecut, de 7,3 milioane de lei, desi afacerile au scazut cu 17%, iar Aerostar Bacau (ARS), care produce si repara avioane militare si comerciale, a inregistrat afaceri cu 14% mai mari, de 105 milioane de lei. Tot din industria de masini si echipamente s-a remarcat in 2009 VAE Apcarom Buzau (APC) - parte din grupul austriac Voestalpine -, care produce elemente pentru calea ferata si care si-a majorat la noua luni profitul de peste trei ori, in conditiile in care afacerile au ramas la nivelul anului trecut.

Principalul dezavantaj al celor trei companii este insa lichiditatea extrem de scazuta, care diminueaza semnificativ posibilitatile de castig. Lichiditatea scazuta a acestor companii poate reprezenta insa o oportunitate pe termen lung, in conditiile in care companiile nelichide sunt in general ocolite de investitori in perioade de criza, dar sunt redescoperite in perioadele de boom ale pietei, cand titlurile lichide isi vor fi consumat potentialul de castig. Astfel s-a intamplat in 2007 cu majoritatea actiunilor de pe RASDAQ, care au explodat in cateva luni, in conditiile in care ajunsesera sa fie mult subevaluate din cauza ca erau constant ocolite de investitori.

"Este foarte posibil sa se intample din nou lucrul acesta peste cativa ani. In crize, multe companii ajung sub valoarea lor reala. Pe de alta parte, din cauza lichiditatii scazute, nu cred ca vor aduce randamentele scontate pe termen scurt. Cred ca e inca prea devreme sa investesti in ele, dar merita urmarite", crede Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.

Deocamdata, in vizorul investitorilor de afla vedetele deja consacrate ale Bursei, in special cele din sectorul petrolier: Armax Gaz Medias (ARAX), detinuta de omul de afaceri Mircea Vescan, si Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de Ovidiu Tender, care revine dupa un 2008 destul de slab. In comparatie cu 2008, profitul PRSN a crescut de noua ori in primele noua luni, la 33,1 milioane de lei, iar afacerile s-au majorat cu 80%. Constructorul de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale Condmag Brasov (COMI) a reusit de asemenea sa surprinda piata cu o dublare a profitului, dar si a cifrei de afaceri, dupa un trimestru trei foarte bun. Compania controlata de Gheorghe Calburean, proprietarul grupului Dafora Medias, spera sa castige si ceva lucrari pentru constructia conductei Nabucco pe teritoriul Romaniei. Cu o crestere de 160% de la inceputul anului, titlurile Condmag raman pe radare, ca si toate celelalte titluri care au mai tot inregistrat fluctuatii, dar au ramas de-a lungul ultimilor ani printre preferatele investitorilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ce-actiuni-ar-putea-deveni-vedetele-bursei-5121503
5121503
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.