Cand se va sfarsi valul insolventelor?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 06 mai 2011 68 afişări

Perspectivele de iesire din recesiune a economiei nu inseamna ca scapa la fel de repede de probleme si firmele din Romania. Din contra, valul insolventelor continua si n-ar fi exclus sa fie chiar mai mare in acest an.

Chiar daca nu au numarat cele mai multe cazuri, mai lovite au fost anul trecut industria extractiva, unde numarul companiilor cu probleme a crescut anul trecut cu 87% fata de 2009, activitatile recreative si sportive, cu 65% mai multe firme in stare de insolventa si sanatatea si asistenta sociala, unde companiile in aceasta situatie au fost de 1,5 ori mai multe.

Anul trecut a fost privit cu speranta de majoritatea analistilor atunci cand a lovit criza economica, iar multi se asteptau sa fie chiar anul in care Romania va iesi din recesiune. Intre timp, momentul a fost decalat mai degraba spre 2012 sau chiar mai tarziu, odata cu scaderea produsului intern brut cu 1,3% fata de 2009 si cu aplicarea unor masuri luate parca impotriva revenirii economice - taxe si preturi mai mari, venituri in scadere si acces restrictiv la credite.

Mediul de afaceri este insa un pilon important pentru redresare, iar aceiasi analisti spera totusi ca vestile mai bune se vor vedea chiar din acest an, mai ales ca au aparut deja si primele exemple de companii care au reusit reorganizarea judiciara si estimeaza cresteri. Incetinirea ritmului de intrare in insolventa a companiilor in acest inceput de an este insa un semnal inca destul de slab, mai ales ca "economia e mai degraba

intr-o etapa de stabilizare decat de relansare certa", conchide Cristian Ionescu, seful Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
insolvente
/analize/servicii-financiare/cand-se-va-sfarsi-valul-insolventelor-8204803
8204803
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.