Bursa scade pe vesti bune

Postat la 25 februarie 2008 18 afişări

La aproape doua luni de la inceperea anului, investitorii in actiuni listate la Bursa din Bucuresti isi vad portofoliile reduse deja cu o treime din valoare. Se poate considera deja prima jumatate a anului 2008 pierduta pentru bursa?

Bursa scade pe vesti bune
Companiile de utililtati au fost printre cele mai mari dezamagiri. Desi sunt considerate investitii sigure, cu profituri garantate de monopolul detinut in pietele in care activeaza, cele doua societati listate au avut rezultate sub asteptari: Transelectrica a raportat un profit net de 15 milioane euro, de cinci ori mai mic decat in 2006, iar Transgaz 67 milioane euro, cu 5,5% mai putin.

Dezamagirea a venit in principal din partea transportatorului de electricitate, intrat la bursa acum doi ani. Reducerea drastica a profitului, in conditiile unei cifre de afaceri de 640 de milioane de euro, in scadere usoara fata de anul precedent, inseamna dividende mult mai mici pentru actionari. Companiile de utilitati sunt obligate prin lege sa ofere dividende in cuantum de minim 40% din rezultatul net, ceea ce le face foarte atractive pentru fondurile de investitii.

Profitul Transgaz Medias este considerat bun in conditiile unei cifre de afaceri de 311 milioane de euro, insa transportatorul de gaze naturale s-a listat anul trecut la bursa. Intrebarea pe care si-o pun investitorii este daca nu cumva Transgaz va evolua in 2008, anul urmator listarii, la fel ca Transelectrica si isi va micsora profitul. Titlurile Transelectrica au pierdut 30% de la inceputul anului si au ajuns la valori egale cu cele de la inceputul tranzactionarii din august-septembrie 2006, iar Transgaz s-a depreciat cu circa 12% de la intrarea in ringul bursier.

"Modificarile de tendinta de pe urma raportarilor sunt insa de scurta durata si influenteaza doar evolutia emitentului, nu a inregii burse", declara Razvan Pasol. O astfel de situatie a fost intalnita la titlurile Impact Construct & Developer. Societatea de constructii a realizat un profit brut in 2007 de 96 de milioane de euro, castig mare pentru o cifra de afaceri de 148 de milioane de euro. Piata a reactionat pozitiv, iar actiunile Impact s-au apreciat cu circa cinci procente in doua sedinte, contrar evolutiei generale.

Insa societatea a utilizat standardele internationale de contabilitate in realizarea raportului financiar, ceea ce a permis inglobarea in profit a castigurilor rezultate din reevaluarea terenurilor detinute. Valoarea terenurilor detinute a crescut cu 92,6 milioane de euro in 2007 fata de 2006, conform datelor companiei, informatie care reduce profitul brut obtinut la numai 3,6 milioane euro. Reintrata in trendul descendent general, actiunea constructorului a pierdut 12,7% din valoare in doar o saptamana de tranzactionare.

Toate titlurile au revenit la crestere saptamana trecuta, odata cu raportarea oficiala a rezultatelor BRD–Groupe Societe Generale. Profitul de 275 de milioane de euro aferent anului trecut, in crestere cu 40% fata de 2006, si cifra de afaceri de 750 de milioane de euro, mai mare cu 42%, erau cunoscute dinainte de catre investitori, dar acum au fost anuntate oficial.

La rezultatele bune ale BRD s-au adaugat si predictiile privind profitul SNP Petrom cu o saptamana inainte de publicarea oficiala. Estimarile analistilor KBC Securities arata un profit de 540 de milioane de euro pentru Petrom, in scadere cu circa 16% fata de 2006 si o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro, aproximativ egala cu cea din perioada precedenta.

Bursa de Valori a reactionat la informatiile pozitive, iar actiunile BRS si SNP au crescut intr-o singura sedinta cu 5-6%. "Au fost confirmate asteptarile analistilor, iar piata a urmat directia celor doua titluri principale de la BVB", spune Rares Nilas, director general BT Securities. Inclusiv lichiditatea s-a majorat usor, indicand cresterea interesului investitorilor pentru actiunile listate.

Desi a venit dupa mai multe zile de apreciere a pietelor internationale, saltul bursei a alimentat optimismul celor care cred intr-o revenire in perioada urmatoare. Pornind de la corelarea intarziata a BVB cu pietele internationale (Bucurestiul reactioneaza dupa cateva zile la ceea ce se intampla acolo) si de la volatilitatea mare (cresteri si scaderi cu o amploare ridicata), optimistii cred ca recuperarea pierderilor poate avea loc relativ repede.

Dar daca publicarea rezultatelor nu reuseste sa intoarca tendinta, cum vor putea reveni la profit investitorii? "Stam cu privirea atintita pe situatia internationala. Nu putem vorbi de o intrare pe un trend ascendent daca pietele mature sunt in continuare in scadere", recunoaste Razvan Pasol.

De cealalta parte, cei care cred in puterea BVB de a reveni prin fortele proprii asteapta deciziile companiilor referitoare la utilizarea profiturilor obtinute. Trebuie spus ca toate cele cinci SIF, cele mai lichide titluri ale bursei, au raportat pentru anul trecut cresteri substantiale de profituri, de la peste 20% in cazul SIF Muntenia pana la o dublare in cazul SIF Transilvania.

"Daca SIF-urile vor da actiuni gratuite din profituri, iar companiile vor da dividende sau actiuni, va creste si piata. Pana atunci nu ne vom reveni", spune Petre Miloiu, investitor. Deocamdata ramanem deci cu ochii pe americani si asteptam sa ne corelam cu ei si la crestere, nu doar la scadere.

Radiografia Bursei

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bursa-scade-pe-vesti-bune-2413520
2413520
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.