Bursa a pierdut trei ani in trei luni

Postat la 25 martie 2008 12 afişări

De la inceputul anului, investitorii de la bursa au pierdut o treime din portofolii sau trei ani de dobanda bancara. Se mai poate spera la o recuperare a pierderilor in 2008?

In 1998 a fost nevoie de doi ani si jumatate pana cand cotatia indicelui BET s-a intors la valoarea din startul crizei. Va dura oare si acum la fel de mult? “Pietele din jurul nostru, in special Polonia sau Cehia, au avut mai putine probleme in 2008 din cauza prezentei fondurilor de investitii locale, cum sunt cele de pensii private. Fondurile de pensii isi vor face simtita prezenta in a doua parte a anului, iar sustinerea locala va fi mai puternica”, spune Farmache, care adauga ca remedii partiale pentru criza vor fi instrumentele financiare (vanzare in lipsa, stabilirea pretului de inchidere pe baza unei medii ponderate a sedintei, market-makerii).

O sustinere mai puternica din partea investitorilor locali ar putea intr-adevar reduce pierderile, mai ales daca vor avea grija sa isi mentina randamentele la un nivel atractiv pentru participantii la fondurile de pensii. Iar in cazul in care evolutia indicatorilor macroeconomici din a doua parte a anului va fi favorabila, trendul poate reveni pe o crestere mai sustinuta. Acesta este scenariul pozitiv al brokerilor si poate ameliora randamentele negative de pana acum.

Nimeni nu se hazardeaza insa sa estimeze date precise si nici orizontul de timp in care s-ar putea incadra actuala scadere sau eventuala revenire. Mai ales acum, cand stirile pozitive ridica piata cateva procente, dupa care pierde mai mult decat a recuperat. Volatilitatea este pusa pe seama investitorilor care nu isi recapata increderea intr-o modificare de trend si utilizeaza corectiile pozitive de scurta durata pentru a inchide mai profitabil anumite pozitii. Situatie care pare sa se intample atat la noi, cat si pe pietele mature.

Scaderea de si mai mare amploare este provocata si de panica instalata in randurile investitorilor mici. Sensibili la orice stire negativa, acesti investitori se sperie si mai tare atunci cand un analist sau un om de afaceri respectat declara ca situatia este chiar mai grava decat pare. Dupa declaratia lui Dinu Patriciu de saptamana trecuta bursa a scazut sapte procente in ansamblu, indicele BET-C, iar BET a pierdut aproape opt procente. Influentabilitatea investitorilor nu este o caracteristica a pietei romanesti. Un broker londonez ne-a declarat ca daca o persoana de anvergura sefului Rompetrol Holding ar face astfel de declaratii despre London Stock Exchange reactia pietei ar fi identica.

Majoritatea brokerilor insista insa pe scenariul pozitiv pentru partea a doua a anului chiar daca nu vor fi atinse maximele de anul trecut. Indicele BET a pierdut aproape 30% de la inceputul anului si aproximativ 45% de la maximele din 2007. Pierderile inregistrate de investitori sunt dificil de suportat, dar preturile din prezent ale actiunilor au devenit mult mai atractive decat acum cateva luni. “Cine cumpara acum actiuni isi asuma un risc foarte mare. Dar si castigul pe care-l va obtine atunci cand bursa isi va reveni este la fel de mare”, sustine Laurentiu Floroiu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
banci,
dobanzi,
piata,
pierderi,
recuperari,
BVB
/analize/servicii-financiare/bursa-a-pierdut-trei-ani-in-trei-luni-2485160
2485160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.