Asteptari mari de la oferta Petrom

Autor: Andrei Chirileasa Postat la 19 iulie 2011 39 afişări

Guvernul va afla miercuri cat va incasa pe Bursa pentru pachetul de 9,84% din cea mai mare companie din Romania, insa majoritatea romanilor nici nu stiu ca statul le ofera posibilitatea de a cumpara actiuni la cea mai mare companie din tara.

Pe de alta parte, spun brokerii, principalul motiv pentru care oferta Petrom nu a intrat in vizorul investitorilor locali este pretul. "Daca faci un sondaj in randul investitorilor obisnuiti si-i intrebi ce parere au de oferta Petrom, foarte putini sunt interesati. De ce? Pentru ca lumea vrea sa cumpere la un pret bun, mai mic decat cel din piata", sustine Chisu. Pe Bursa, pretul actiunilor Petrom era joi de 0,385 lei/actiune. Pretul maxim de oferta anuntat de stat este de 0,46 lei, ceea ce inseamna teoretic ca investitorii pot sa plaseze ordine de cumparare la orice pret mai mic sau egal cu 0,46 lei. Totusi, in absenta unui pret minim pe care sa-l aiba ca reper, putini sunt cei interesati sa cumpere. "Daca ofertantul da un pret minim sub pretul pietei sunt convins ca investitorii de retail vor fi interesati sa subscrie la acel pret", a precizat Chisu. Intermediarii au explicat ca au ales mecanismul cu pret maxim, care se practica pe majoritatea pietelor europene, pentru a stimula interesul investitorilor institutionali straini, esentiali pentru succesul ofertei. Niciun investitor local nu dispune de 100 de milioane de euro ca sa cumpere actiuni Petrom, cu exceptia Fondului Proprietatea, care are deja 20% din companie si nu mai poate cumpara.

Astfel, cum era si normal, eforturile intermediarilor sunt indreptate in afara. Reprezentantii intermediarilor spun ca intregul mecanism a fost gandit pentru a atrage cat mai multi bani de la fondurile straine de investitii. Tot din acest motiv, ei spun ca este de preferat ca afisarea unui pret de referinta sa se realizeze cat mai tarziu. "Aceasta oferta este ca un joc de sah cu investitorii institutionali straini", explica reprezentantul unuia dintre intermediari. Cu cat se stiu mai putine date despre nivelul subscrierilor si despre pret, cu atat cresc sansele ca statul sa obtina un pret mai mare. Astfel se explica si de ce nivelul subscrierilor este secret. Fiecare dintre cei trei intermediari preia ordinele de la investitori intr-un registru propriu, iar abia la sfarsitul perioadei de subscriere ordinele sunt introduse in sistem. Astfel, spre deosebire de ofertele precedente, nu exista informatii cu privire la nivelul subscrierilor pe parcursul ofertei si doar comisia guvernamentala care coordoneaza procesul de privatizare poate obtine aceste informatii.

Pe scurt, oferta Petrom poate fi rezumata astfel: statul vinde 5,57 miliarde de actiuni (9,84% din capitalul companiei) la pretul maxim de 0,46 lei, ceea ce inseamna ca statul poate obtine maximum 2,56 mld. lei (600 mil. euro) din vanzarea actiunilor. Un procent destul de mic din promisiunile catre FMI, dar, pana la urma, este doar un inceput.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
petrom,
oferta,
vanzare,
cotatii
/analize/servicii-financiare/asteptari-mari-de-la-oferta-petrom-8503655
8503655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.