Asaltul asupra euro se reia pe pietele financiare

Postat la 05 mai 2010 19 afişări

Acalmia de dupa acordul UE-FMI de sustinere a Greciei n-a durat decat o zi. Pietele au luat-o din nou in jos, euro a coborat sub 1,30 dolari, iar speculatiile despre cine va fi urmatoarea victima dupa Grecia s-au reluat in forta. Cele mai noi pariuri: Spania si Marea Britanie.

SCEPTICI SI PESIMISTI

Consiliul director al FMI se va intruni duminica sa aprobe cererea de imprumut a Greciei pentru un imprumut de 30 de miliarde de euro, parte a planului de 110 miliarde negociat de FMI si eurozona cu Atena. Pana atunci, tarile membre sunt in curs de aprobare a contributiei lor la salvarea Greciei. Germania a aprobat deja partea de 22,4 miliarde de euro care ii revine, Franta discuta azi partea sa de 16,8 miliarde. Olanda va participa cu 4,8 miliarde, Finlanda cu 1,8 miliarde.

Pana acum, singurii care si-au exprimat deschis indoiala ca efortul lor ar ajuta au fost liderii din Austria si Slovacia. Ministrul austriac de finante Josef Proell a avertizat ca tara lui nu va onora partea de 860 de milioane de euro ce ii revine decat daca Grecia va dovedi hotarare in a-si pune la punct situatia finantelor publice. Premierul slovac Robert Fico, a carui tara ar urma sa ofere 800 de milioane de euro, a spus ca el nu crede ca parlamentul grec va fi capabil sa adopte masurile de austeritate acceptate de guvern. Proell a plusat, spunand ca el a ajuns "aproape de capatul rabdarii" si ca Europa "isi pierde rabdarea fata de Atena", referindu-se la grevele si protestele de strada care au insotit anuntarea masurilor de austeritate ce conditioneaza ajutorul UE-FMI.

Astfel de declaratii, in mod evident, servesc de minune pesimismului investitorilor. Problema insa e ca ele nu sunt deloc absurde. Marco Annunziata, analist al UniCredit, scrie intr-o analiza de marti ca "un scepticism sanatos pare justificat" asupra capacitatii Atenei de a-si respecta angajamentele, dar si asupra programului in sine cu FMI. "N-am vazut planuri concrete si detaliate despre cum va fi reformat sistemul de pensii, cum va fi liberalizata piata muncii si a serviciilor, cum va fi redusa ponderea institutiilor de stat producatoare de pierderi. O astfel de lipsa de detalii imi intareste ingrijorarea ca FMI pur si simplu n-a avut timp destul sa discute si sa contureze planul de reforme", scrie Annunziata. Iar la aceasta se adauga perspectiva clara ca in urmatorii doi ani, Grecia sa sufere in continuare de pe urma recesiunii, a deficitului bugetar mare si a datoriilor in continua crestere.

Pariul grecilor e ca vor executa atat de bine programul de reforma, incat vor convinge pietele si le vor intoarce in favoarea lor. "E un pariu rezonabil, numai ca el nu lasa deloc sau aproape deloc spatiu de eroare", conchide analistul UniCredit.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
Grecia,
Spania,
Anglia,
Dow Jones,
speculatii
/analize/servicii-financiare/asaltul-asupra-euro-se-reia-pe-pietele-financiare-6091066
6091066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.