Actiunile nu mai au putere sa creasca. Brokerii se tem de ce e mai rau

Postat la 10 noiembrie 2009 23 afişări

Scaderile au inceput sa fie din nou cuvantul de ordine pe Bursa dupa sapte luni de cresteri necontenite, pe parcursul carora piata a dublat sau chiar triplat banii investitorilor.

El se asteapta totodata ca lichiditatea de pe Busa sa aiba de suferit in perioada urmatoare si spune ca totul se poate schimba foarte repede dupa alegeri cand investitorii vor avea un presedinte si un program clar de guvernare.

Daca in ultimele luni pe plan extern stirile legate de ajutoarele guvernamentale catre banci si disponibilizari in masa realizate de gigantii internationali aproape ca disparusera din vizor, recent au reaparut pe canalele de stiri, facand victime in randul indicilor bursieri. Producatorul american de produse pentru ingrijirea sanatatii Johnson&Johnson a anuntat recent ca va disponibiliza pana la 8.000 de angajati, reprezentand 6-7% din numarul total de salariati in incercarea de a reduce costurile. Totodata, guvernul britanic a anuntat un plan de injectare a 42 mld. dolari in Royal Bank of Scotland (RBS), in timp ce ING, cel mai mare grup financiar olandez, a aprobat cererea Uniunii Europene de a vinde diviziile proprii de asigurari ca taxa pentru un ajutor financiar primit in urma cu un an de zile.

ING si-a aratat intentia de a strange 7,5 miliarde de euro de pe Bursa pentru a putea sa restituie banii primiti de la stat cu un an in urma. Alte doua banci britanice, HBOS si Lloyds ar urma sa primeasca 17 miliarde de euro de la stat in schimbul unor pachete de control ale acestora. "Este o perioada foarte tulbure. Ceea ce ma inghijoreaza foarte mult e valoarea foarte mica de tranzactionare. Mediul politic nu incurajeaza deloc, iar din aceasta cauza investitorii stau in expectativa. Contextul international este incert, usor pozitiv. Din cauza mediului politic nu se vede nimic la orizont. Preturile sunt foarte bune, dar perspectiva este proasta. La preturile acestea poti sa iei dividende si sa stai cu ele sa nu te doara capul. Situatia politica face ca investitorii straini sa ramana in stand-by. Este o totala lipsa de interes si apartie fata de Romania", considera Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj EldaInvest din Galati.

Brokerii spun ca evolutia economiei mondiale si a burselor va ramane in ceata cel putin inca sase luni de acum incolo. "Probabilitatea sa mai vedem probleme mari pe plan extern a scazut, dar nu a disparut de tot. Pietele externe sunt pe un trend de revenire, dar revenirea nu poate sa fie lenta, ci mai degraba zbuciumata. Sfarsitul anului 2010 poate ne va spune clar daca este vorba de o revenire, pentru ca 2011 sa fie un an in care sa nu mai avem dubii", spune Razvan Pasol.

Alti brokeri sunt mai optimisti si spun ca dupa problemele se vor rezolva dupa alegeri, iar Bursa va reveni pe crestere."Tind sa cred ca la noi bursa a scazut ceva mai mult decat prin alte parti in ultima luna si din cauza unei deprecieri a leului tot mai iminente in conditiile unui climat politic instabil. In plus, SIF-urile au fost parca ceva mai afectate, toata luna octombrie si nu doar in a doua parte, si asta are probabil legatura cu discutiile legate de pragul de detinere. Daca trecem de alegeri fara pierderi majore de imagine nu vad de ce nu am relua si noi cresterea economica in tandem cu economii mai dezvoltate", este de parere Andrei Anghel, directorul societatii de consultanta in investitii Angia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/actiunile-nu-mai-au-putere-sa-creasca-brokerii-se-tem-de-ce-e-mai-rau-5086919
5086919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.