2016: Un an dinamic, cu profit şi active record

Autor: Claudia Medrega Postat la 20 decembrie 2016 334 afişări

2016: Un an dinamic, cu profit şi active record

Ritmul de creştere a creditării totale a rămas, însă, anemic. După primele nouă luni din acest an creditarea totală cumula un avans de doar 1,2%, soldul coborând sub 220 mld.lei (48 mld. euro). În timp ce creditele în lei sunt „pe val“, graţie scăderii dobânzilor, împrumuturile în valută şi-au continuat declinul. Portofoliile de împrumuturi în valută au fost afectate nu doar de rambursări, ci şi de procesul de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante. Totodată, bancherii au rămas fără fonduri în valută importante în ultima perioadă, liniile de finanţare de la băncile-mamă reducându-se semnificativ. De asemenea, BNR a restricţionat vânzarea de credite în valută către populaţie şi către firmele care nu au venituri în valută.

Creşterea creditării a susţinut ascensiunea activelor la nivelul sistemului bancar. Activele băncilor au ajuns în septembrie la 378 mld. lei (84 mil. euro), în creştere cu 18,5 mld. lei faţă de perioada similară din 2015.

Rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit - a fost în primele nouă luni din 2016 de 18,76%, în uşoară scădere, dar mult peste minimul impus, ceea ce arată că băncile au în continuare suficient spaţiu pentru a intensifica creditarea economiei.

Câştigurile record raportate de bănci au fost susţinute şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor după ce băncile şi-au curăţat bilanţurile de creditele neperformante (NPL - non-performing loans). Rata creditelor neperformante a coborât în septembrie la 10%, de la nivelul de 13,5% înregistrat la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR după noile definiţii ale Autorităţii Bancare Europene.

Cu toate că în ultimul an calitatea portofoliilor de credite ale băncilor s-a îmbunătăţit, mai există spaţiu de ameliorare, România având în continuare unul dintre cele mai ridicate niveluri ale ratei creditelor neperformante.

În peisajul regiunii, sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali mai buni decât media Uniunii Europene (UE) pe partea de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului, în timp ce calitatea activelor face notă discordantă, din cauza nivelului încă mare a ratei creditelor neperformante. Băncile din România au ajuns în topul celor mai profitabile instituţii de credit europene după mai mulţi ani de pierderi, însă în ceea ce priveşte eficienţa, sunt la jumătatea clasamentului european, după restructurările din ultimii ani.

Restructurarea sistemului bancar a continuat în primele nouă luni din 2016, un număr de 90 de sucursale şi agenţii bancare fiind închise; 132 de salariaţi au plecat din sistem. La sfârşitul lunii septembrie erau 55.796 de salariaţi la nivelul întregului sistem bancar, iar numărul sucursalelor şi agenţiilor bancare a coborât spre 4.800. Comparativ cu anul 2008, se observă că mai mult de un sfert din numărul de unităţi bancare au dispărut după izbucnirea crizei economice şi peste o cincime din numărul de angajaţi au ieşit din sistem.

Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor a venit nu doar în urma ajustării costurilor, ci şi pe fondul consolidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii din ultimii ani. Anul trecut patru bănci au dispărut din statisticile BNR: Volksbank (preluată de Banca Transilvania), RBS (portofolii de retail şi corporate preluate de UniCredit Bank), Millennium (cumpărată de OTP Bank) şi Montepio (exit), iar 2016 a adus o singură fuziune: Banca Carpatica şi Patria Bank (fosta Nextebank). Şi există în continuare instituţii de credit care-şi caută cumpărător.

În perioada următoare, restructurarea sistemului bancar local ar putea să continue, având în vedere şi digitalizarea, care câştigă teren în banking, într-un ritm alert la nivel internaţional şi ceva mai lent pe plan intern.

Deşi în 2016 consolidarea pieţei bancare a încetinit, mai multe tranzacţii putem să vedem în 2017 şi în anii următori. Totodată, vânzările de portofolii de credite neperformante, care au atins nivele record în ultimii ani, vor continua.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.