Sergiu Stoica şi Ionuţ Pătrăhău vor să salveze o mie de vieţi anual cu Brain Institute

Autor: Razvan Muresan Postat la 10 februarie 2014 14213 afişări

Sergiu Stoica (foto dreapta) şi Ionuţ Pătrăhău conduc Brain Institute, o organizaţie non-profit care îşi propune să salveze o mie de vieţi anual.

„Cineva trebuia să aibă grijă să închege mai mulţi medici, să îi ţină la un loc şi să creeze un model de business în aşa fel încât să le dăm de lucru, iar pacienţii să înţeleagă că se pot opera în România cu 7.000 de euro şi nu cu 50.000 de euro la Hanovra.„ Aşa a pornit Brain Institute, format dintr-o echipă de cinci medici coordonată de neurochirurgul Sergiu Stoica şi de Ionuţ Pătrăhău.

În prima lună de activitate, ianuarie 2014, Brain Institute a tratat 30 de pacienţi, ceea ce înseamnă un nivel cu 50% mai mare decât cel al medicului Sergiu Stoica din perioada când lucra la Euroclinic. În căutarea unui loc care să poată găzdui Brain Institute, Pătrăhău a ajuns să discute cu familia Di Salvo, proprietara spitalului Monza din Bucureşti, specializat în chirurgie cardiovasculară, despre care spune că este „singurul investitor privat strategic din sănătate„.

Modelul de business ales de Sergiu Stoica şi de Ionuţ Pătrăhău a prevăzut înfiinţarea unei societăţi care are contracte cu cei cinci medici şi care împarte 80% din încasări către salarii, utilităţi şi consumabile şi 20% către investiţii şi cazuri pro bono. „Ce ne rămâne din banii strânşi după plata cheltuielilor direcţionăm către o fundaţie pe care am făcut-o şi de unde tratăm cazurile sociale. Obiectivul meu poate fi perceput simplist, dar avem libertatea să luăm decizii, să alegem cu ce medici lucrăm şi să nu mai fim ghidaţi de principii economice. În alte locuri, pentru a spori încasările, conducerea le impune medicilor să recomande alţi doctori din cadrul reţelei, chiar dacă nu se cunosc şi nu au încredere unul în celălalt.„

O intervenţie la Brain Institute costă în medie 7.000 de euro, cele mai frecvente cazuri fiind legate de tumori cerebrale şi anevrisme. De la două operaţii pe zi şi 30 pe lună, Pătrăhău vrea să ajungă în trei ani la 1.000 de intervenţii pe an.

„Nu am inventat noi roata. Sistemul de stat e corupt şi neorganizat, fără bani şi resurse, în timp ce sistemul privat urmăreşte să stoarcă profit. Noi am creat o alternativă care urmăreşte doar binele pacientului şi binele doctorului. Se poate numi antreprenoriat social. Pentru mine e o satisfacţie incredibilă să fac asta", explică Pătrăhău.

Bugetul de salarii lunar al Brain Institute este de 70.000 de euro, medicul Sergiu Stoica primind 30-40.000 de euro, restul sumei împărţindu-se între membrii echipei medicale. Lui Pătrăhău îi revine un venit de 4.000 de euro. 

În paralel, Pătrăhău îşi coordonează şi cele două restaurante deţinute la Cluj-Napoca şi Constanţa (El Toro Steak House), unde lucrează în total 24 de angajaţi. „Am copiat modelul de steak house de la Cluj, deschis din vremea când lucram la Banca Transilvania, şi l-am replicat la ţărmul mării, unde locuiesc acum. Dacă vor face împreună zece mii de euro pe lună profit pot să fiu mulţumit.„ Spune că îşi petrece tot timpul concentrat pe Brain Institute şi că restaurantele se susţin în prezent unul pe celălalt. 

Pătrăhău arată mai liniştit decât în urmă cu un an şi jumătate, când acorda presei, după cum spunea chiar el, „primul şi ultimul interviu pe durata mandatului de la Regina Maria". Tot atunci povestea că şi-a dorit să fie antreprenor încă de la renunţarea la cariera în domeniul bancar. A lăsat în urmă obiectivul de un milion de pacienţi trataţi anual la Regina Maria şi promite că îşi va vedea de noul plan până la îndeplinire: „1.000 de vieţi salvate în fiecare an începând din 2017".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/sergiu-stoica-si-ionut-patrahau-vor-sa-salveze-o-mie-de-vieti-anual-cu-brain-institute-12057743
12057743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.