Sah la rege cu Regina sau ce inseamna fuziunea CMU-Euroclinic pentru piata clinicilor private

Autor: Razvan Muresan Postat la 14 martie 2011 192 afişări

Rezultatul fuziunii dintre Centrul Medical Unirea si Euroclinic ajunge in fata pacientilor la sase luni de la oficializare si va purta numele Regina Maria. Cum va afecta Regina celelalte piese de sah importante de pe tabla serviciilor medicale private?

Contactati de BUSINESS Magazin, oficialii Medicover, numarul trei pe piata serviciilor medicale private, cu venituri de 27 de milioane de euro in 2010, vad oficializarea fuziunii drept "un pas firesc pe care CMU trebuia sa il faca mai devreme sau mai tarziu". Catalina Balan, directorul general al Medicover, sustine ca strategia companiei pe care o conduce va ramane aceeasi. Dupa inaugurarea de catre Synevo, divizia de laboratoare a grupului Medicover, a celui mai important laborator de analize medicale din estul Europei la finele anului trecut, 2011 va aduce deschiderea unui centru de excelenta in clinica Grozovici din Capitala si a primului spital privat Medicover din Bucuresti, fiind planificat apoi si al doilea.

Despre extindere vorbesc si cei de la MedLife, ei incepand anul cu semnarea tranzactiei de preluare a 55% din grupul Genesys Medical Clinic din Arad, unul dintre cei mai mari operatori medicali din vestul tarii, pentru trei milioane de euro din bugetul total de investitii de 25 de milioane. Afacerea familiei Marcu a ajuns la 40 de milioane de euro anul trecut, iar ritmul de crestere va fi similar ca urmare a extinderii retelei in Bucuresti si restul tarii. "Daca este sa vorbim totusi despre impact si consecinte, credem mai degraba ca fuziunea va genera o lupta mai acerba pentru locul doi intre Medicover si CMU, lupta care probabil ca va obliga Medicover sa accelereze investitiile", spune Mihail Marcu, presedintele CA al MedLife. El vede fuziunea dintre cele doua companii drept "o miscare importanta" pe piata serviciilor medicale private, dar care "nu va influenta semnificativ" strategia MedLife.

"Suntem in acest moment liderul pietei in ceea ce priveste cifra de afaceri, dar si a numarului de pacienti (peste un milion anual doar in zona de retail), ecartul intre MedLife si CMU fiind destul de mare", adauga Mihail Marcu. Oficialii MedLife nu cred ca vor fi schimbari pe piata generate de aceasta fuziune, ci, mai degraba, putem vorbi de o noua configurare a pietei ca urmare a proiectelor de investitii planificate de operatorii mari. Iar fuziunile sunt un bun prilej pentru investitii si extinderi si pentru cei de la Regina Maria.

Fady Chreih, directorul executiv al retelei, vorbeste de noi deschideri de policlinici in zonele Drumul Taberei si Berceni, un nou spital in Capitala cu specialitatea obstetrica-ginecologie, dar si noi clinici in Cluj, Constanta si Bacau, pe langa cea recent inaugurata la Brasov. n total, investitiile se situeaza in jurul valorii de 12 milioane de euro. "O sa mizam pe obstetrica-ginecologie, unde echipa ajunge la 220 de medici, iar faptul ca am avut 5.000 de nasteri ne obliga sa ne asumam mai multe responsabilitati pe acest tip de specialitate." Sau, dupa cum ii spune Chreih, "un varf de lance", care anticipeaza pentru 2011 o crestere de doua cifre a veniturilor. Cert e ca piata serviciilor medicale private ar putea ajunge la 500 de milioane de euro in acest an, cu 50-100 de milioane mai mult fata de 2010, iar in aceste conditii previziunile managerilor sunt cat se poate de realiste. Un motor de crestere va fi si instituirea coplatii in sistemul public de sanatate, pentru care membrii Comisiei de sanatate au adoptat saptamana trecuta raport favorabil la proiectul de lege pentru modificarea vechiului act normativ privind reforma in domeniul sanatatii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/sah-la-rege-cu-regina-sau-ce-inseamna-fuziunea-cmu-euroclinic-pentru-piata-clinicilor-private-8053860
8053860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.