România urcă în topurile competitivităţii şi aşteaptă să vină investiţiile străine

Autor: Claudia Medrega Postat la 04 noiembrie 2014 273 afişări

După mai mulţi ani în care România s-a împotmolit în a doua jumătate a clasamentelor internaţionale ale competitivităţii economice, 2014 a adus veşti bune.

Totodată, este imperios necesar ca ţările din spaţiul european să se promoveze, indiferent de ce-şi doresc să 'vândă', apreciază Raymond Breden, executive chairman al Camerei de Comerţ Româno-Britanice: ”În România, sunt multe sectoare ce merită promovate. Soluţia este să fie arătate lumii întregi aceste oportunităţi. România nu-şi mai permite să fie descoperită. Trebuie pusă pe hartă!„.

În topul global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial, România a înregistrat în acest an cea mai mare creştere dintre statele din Europa de Est  şi a urcat de pe locul 76 pe care îl ocupa în 2013 până pe poziţia 59 din 144 de ţări. Raportul atrage însă atenţia că problemele care predomină în mediul de afaceri românesc sunt şi cele legate de regimul fiscal, care descurajează investiţiile.

Schimbările foarte dese ale Codului fiscal au dus la nesiguranţă. Această situaţie a afectat puternic predictabilitatea şi stabilitatea fiscală, adică premisele pentru crearea unui mediu favorabil pentru investiţii şi pentru dezvoltarea de noi afaceri. Pe lângă instabilitatea legislativă şi povara fiscală exagerată, experţii în fiscalitate au susţinut că alt obstacol major în calea creşterii competitivităţii este evaziunea fiscală ”imensă„.

Fiscalitatea a fost până acum o ”piatră de moară„ care a tras România în jos în clasamentele competitivităţii economice de la nivel mondial. Consultanţii fiscali au spus că politica fiscală din România are nevoie de mai multă stabilitate, transparenţă şi predicta-bilitate, iar povara administrativă de pe umerii contribuabililor trebuie redusă prin eficientizarea şi informatizarea sistemului de administraţie fiscală.

Toate acestea ar trebui să ducă la un aparat fiscal rapid şi flexibil pentru îmbunătăţirea contribuţiei fiscalităţii la propulsarea României în topurile interna-ţio-nale ale competitivităţii. O birocraţie mai puţin excesivă, reducerea numărului de taxe şi a plăţilor aferente, încurajarea investiţiilor şi chiar diminuarea cotelor taxelor, precum şi facilitarea unui dialog eficient şi coerent între autorităţile fiscale şi contribuabili ar putea fi alte plusuri în creş-terea competivităţii României, au susţi-nut consultanţii fiscali.

În topul Doing Business al Băncii Mondiale, România a avansat în acest an, însă doar două poziţii. Iar cel mai important progres a fost la plata taxelor. Îmbunătăţirea sistemului de plată a taxelor prin scăderea numărului de plăţi realizate într-un an şi reducerea numărului de ore necesare pentru achitarea impozitelor datorită dezvoltării sistemului electronic pentru companii a ajutat România să urce până pe locul 48 din 189 de ţări analizate în clasamentul ”Doing Business 2015„ realizat de Banca Mondială. La categoria ”Plata taxelor„ s-a înregistrat un salt important în top, România urcând 76 de poziţii, de pe locul 128 pe 52. Numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus în România de la 200 ore la 159 în prezent, iar numărul de plăţi pe an a scăzut de la 39 la 14 plăţi în acest an, conform raportului Băncii Mondiale.

Pentru perioada următoare sunt foarte importante creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, având în vedere dependenţa economiei de capitalul extern.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/romania-urca-in-topurile-competitivitatii-si-asteapta-sa-vina-investitiile-straine-13482144
13482144
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.