Romania, tara stirbilor: oamenii merg rar la dentist, le e rusine sa zambeasca si se plang de dureri

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 septembrie 2010 762 afişări

Mai mult decat altor europeni, romanilor le este rusine sa zambeasca. In plus, au adeseori dureri de dinti in timp ce mananca si beau. Si totusi, merg cel mai rar la dentist. Suntem pe primul loc in Uniunea Europeana la toate aceste trei capitole, iar grija fata de propria dantura nu e deloc printre prioritatile noastre. Ce e de facut?

Daca la vizitele la dentist stam cel mai rau la nivelul Uniunii Europene, Romania este, la fel de putin imbucurator, lider la doua capitole: 32% dintre cetateni declara, potrivit Eurobarometrului, ca simt durere cand mananca sau beau, iar 16% se simt stanjeniti de felul cum arata dantura lor. In ambele cazuri, ponderile se gasesc la un nivel dublu fata de media UE.

Medicul stomatolog Maria Baltoaica sustine ca multora dintre pacientii care ii trec pragul "le este jena sa ii arate ce au in gura". La nivel de perceptie, un fenomen interesant remarcat de catre doctor este cel al reactiei romanilor plecati in strainatate. "Gradul de civilizatie in tarile din Vest este mult mai ridicat, de aceea primul lucru pe care il fac cei care se intorc in tara e sa-si asaneze cavitatea bucala", spune dentistul - in primul rand repararea cariilor sau completarea dintilor lipsa, in conditiile in care cei plecati in strainatate vad cel mai bine diferenta de tarife intre serviciile stomatologice din Vest si cele din Romania (in avantajul Romaniei).

Totodata, Maria Baltoaica observa ca sunt tot mai numerosi romanii cu edentatie (lipsa partiala sau totala a dintilor), ceea ce are drept cauze lipsa banilor, dar si existenta altor prioritati in viata de zi cu zi. "Omul trebuie sa invete sa se ingrijeasca de starea dintilor, deci sa se aprecieze mai intai pe sine si abia apoi sa investeasca in locuinta", adauga medicul. In ce priveste educatia precara asu-pra igienei orale, dentistul descrie o situatie frecventa pe care o intalneste, cea a pacientilor ce "nu au vazut vreodata periuta de dinti".

Spusele medicului sunt confirmate de rezultatele unui studiu al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale din Guvernul Roma-niei, citat de BUSINESS Magazin in urma cu cateva luni. Potrivit cercetarii, la intrebarea "Cat de des va spalati pe dinti?", 5% dintre subiecti au raspuns "niciodata", iar alti 5% ca se spala o data pe luna sau mai rar. Sapte romani din o suta isi fac periajul doar de cateva ori pe luna, iar 14% de cateva ori pe saptamana. Ceilalti 69% sustin ca se spala zilnic sau aproape zilnic, mai releva datele ApSG.

Profesorul Costica Herescu, consilier in Colegiul Medicilor Dentisti din Bucuresti, observa ca dupa 1989, cand medicina dentara a inceput sa functioneze in regim privat, cetateanul a inceput sa intre mai rar in cabinet, uneori cu justificarea ca poate ameliora dur-erea pe alte cai in loc sa ajunga la specialist. Herescu recunoaste ca in mare parte obstacolul este de natura financiara, dar tine si de obisnuinta. Schimbarea mentalitatii este insa extrem de grea, cata vreme dantura nu mai e de mult timp o prioritate personala.

"Situatia e nefericita, pentru ca in mediul rural oamenii nu au dinti. Suntem atat de obisnuiti cu aceasta, incat nici nu mai obser-vam si nici nu ne mai deranjeaza in vreun fel", declara si psihologul Aurora Liiceanu. Ea vorbeste despre tendinta ca dupa o anumita varsta sa nu mai conteze imaginea de sine, situatie deloc adecvata pentru un stat civilizat. "Nu este corect sa iesi pe strada si sa displaci. Ar trebui sa existe o cultura a ingrijirii, insa puterea obisnuintei este mai puternica decat eventualele costuri ale tratamentului dentar", adauga psihologul.

Specialistii chestionati de BUSINESS Magazin recunosc ca starea de sanatate a cetateanului nu se poate imbunatati atata vreme cat nivelul lui de trai nu creste, realitate sustinuta si de datele publicate de Comisia Europeana. Intr-o tara unde sistemul asigurarilor de sanatate este bine organizat si bine sustinut financiar, "se observa si un nivel ridicat al starii de sanatate oro-dentare, precum si un interes mult mai mare din partea populatiei pentru ingrijirile medicale", rezuma directorul de dezvoltare al Velvet Dental, Olivia Ungurianu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicina,
doctori,
dentisti,
stirbi
/analize/romania-tara-stirbilor-oamenii-merg-rar-la-dentist-le-e-rusine-sa-zambeasca-si-se-plang-de-dureri-7182467
7182467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.