Vara ideala pentru angajatori: pretentiile celor care vor un job sunt minime

Postat la 24 august 2010 58 afişări

Pentru un director de resurse umane care are buget si mana libera la angajari, acum e momentul potrivit sa iasa la inaintare cu oferte pentru candidatii din piata. Vara creste numarul celor ce isi cauta un loc de munca, iar pretentiile lor de la angajatori sunt la un nivel minim.

Asa stand lucrurile, incepe sa devina tot mai atragatoare pentru tineri optiunea unui internship, pe parcursul caruia sa lucreze in sistem de voluntariat intr-o firma, pentru o anumita perioada de timp - de obicei cateva luni, cu posibilitatea ca la sfarsit sa primeasca si o propunere de angajare. Atunci cand propunerea nu vine, toata aventura gasirii unui loc de munca incepe de la capat.

Multi angajatori profita intr-adevar de maleabilitatea crescuta a candidatilor si ofera stagii de internship, vazute intotdeauna ca o metoda extrem de utila de a evalua in amanunt competentele unui potential angajat. "Am avut si noi studenti in internship si pe unul dintre ei l-am si pastrat in agentie", spune Alex Badila, managing director la Publicis Romania.

Un motiv pentru care candidatii accepta sa petreaca o perioada intr-o companie fara sa fie platiti si fara sa aiba certitudinea ca vor fi angajati este nevoia de a compensa lipsa de experienta, care in ochii angajatorilor continua sa fie un mare minus. "Problema este ca e destul de greu sa mai gasesti acum studenti sau tineri absolventi cu experienta, din moment ce piata a inghetat de aproape doi ani si cam de atunci ei nu prea au mai putut sa se angajeze", spune Iuliana Badea. Pe de alta parte, Sorin Roibu afirma ca unii angajatori cauta tocmai acest tip de candidati pur si simplu pentru ca bugetele pe care le au nu le-ar permite sa plateasca oameni mai pregatiti. "O companie care vrea sa aiba costuri de salarizare cat mai mici va prefera sa angajeze si oameni fara experienta. Avand in vedere ca firmele vor sa ofere acum salarii cat mai mici, s-ar putea ca tocmai acei cadidati fara experienta sa fie mai avantajati", explica Roibu.

Cei ce termina facultatea si nu reusesc sa se angajeze primesc timp de sase luni sustinere financiara din partea statului. De altfel, acest ajutor este oferit tuturor absolventilor institutiilor de invatamant, in varsta de cel putin 16 ani, daca se inregistreaza in cel mult 60 de zile de la data absolvirii la agentia de ocupare a fortei de munca din raza careia locuiesc. De cand incepe sa primeasca indemnizatie de somaj, absolventul beneficiaza si de servicii gratuite de informare, consiliere si orientare profesionala in vederea angajarii. In astfel de cazuri, ajutorul de somaj este de 255 de lei pe luna, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita. Trebuie spus si ca absolventii care urmeaza o alta forma de invatamant la data solicitarii dreptului de somaj nu mai primesc banii din partea ANOFM. Daca absolventul se angajeaza in cursul celor 60 de zile, pentru o perioada mai mare de 12 luni si cu program normal de lucru, beneficiaza de o prima de angajare in valoare de 425 de lei.

Astfel de ajutoare nu atrag atentia multor tineri absolventi. Avand in vedere ca vorbim de sume foarte mici, ei prefera sa accepte primul loc de munca oferit in loc sa traiasca din ajutorul de somaj de la stat. Cei mai multi spera ca din toamna vor fi mai norocosi si vor avea mai multe sanse sa se angajeze. "Putin probabil", replica directorii de resurse umane si consultantii, care sunt de parere ca piata va ramane la fel de inghetata cel putin pana la anul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
studenti,
angajatori
/analize/resurse-umane/vara-ideala-pentru-angajatori-pretentiile-celor-care-vor-un-job-sunt-minime-6979596
6979596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.