Schimbarile finalului de an in retail

Postat la 08 decembrie 2009 41 afişări

Schimbarile din top management au fost rare in 2009, dar la final de an apar cateva modificari: Gunter Grieb, care a plecat de la retailerul Obi, este acum implicat in afacerile retelei Profi, iar Mihai Croitoru a preluat functia de CFO la Coca-Cola Hellenic Bottling Company dupa un stagiu de mai multi ani peste hotare.

La fel de ravnite sunt insa posturile de manageri si de romanii care au plecat la stagii in strainatate. Un argument tine de performantele bune pe care le au unele companii in ansamblul grupurilor - fie ca este vorba de sectorul financiar-bancar, de comert sau bunuri de larg consum. Mihai Croitoru a preluat recent functia de director financiar in cadrul Coca-Cola Hellenic Bottling Company, imbuteliatorul de pe piata romaneasca al Coca-Cola. Compania este in acest moment cel mai mare producator de pe piata bauturilor racoritoare (marci precum Coca-Cola, Cappy si Sprite) si are in portofoliu trei marci de apa minerala - Dorna, Poiana Negri si Izvorul Alb. Croitoru a detinut vreme de trei ani aceeasi functie (chief financial officer) in cadrul Coca-Cola Beverages si al Valser Mineralquellen AG, companii detinute de Coca-Cola HBC in Elvetia, unde avea in subordine 60 de angajati. Pana la ora inchiderii editiei reprezentantii CCHBC nu au oferit comentarii pe marginea numirii lui Croitoru in functia de CFO.

Si competitorul direct al CCHBC, Pepsi Americas (imbuteliatorul Pepsi) are noutati in organigrama: l-a numit ca pe Gabriel Alexandru director de vanzari, functie din care va raporta direct catre managerul general, americanul Mike Holmes. Alexandru a fost in ultimii cinci ani vicepresedinte al grupului de firme Cris Tim. In aceasta perioada, producatorul roman de mezeluri a traversat un amplu proces de reorganizare. La jumatatea acestui an, Alexandru a decis sa plece de la Cris Tim, iar Radu Timis, proprietarul afacerii, a preluat conducerea. Inainte de experienta din industria mezelurilor, Alexandru a lucrat vreme de sapte ani in cadrul British American Tobacco Romania, unde a evoluat de la pozitia de area sales provider pana la trade and marketing director, fiind cel mai tanar roman care a ocupat un fotoliu in boardul de conducere al filialei din Romania. El povestea intr-o discutie cu BUSINESS Magazin ca s-a implicat in mai multe afaceri ca actionar si consultant, dar ca profilul sau nu e potrivit pentru astfel de afaceri - "eu sunt calat pe afaceri in liga mare".

Sfarsitul de an aduce schimbari si in managementul Praktiker, cea mai mare retea de bricolaj de pe piata romaneasca. Michael Krahn, care a ocupat functia de director general din luna mai a acestui an, a plecat recent la subsidiara din Germania a grupului. Interimatul este asigurat de Monica Hodor, o romanca de 42 de ani, care lucreaza in cadrul retelei de peste sapte ani. Cu alte cuvinte, face parte din echipa care a pus bazele Praktiker in Romania si a dezvoltat toate departamentele pe care le avea in subordine (financiar, IT, control si organizare). Ea spunea ca admira foarte mullt modelul de management al lui Donald Trump, "un exemplu pentru ceea ce inseamna sa nu te dai niciodata batut si sa mergi inainte atunci cand reusesti".

Expati si romani deopotriva, crescuti odata cu afacerile din Romania sau cu experienta in strainatate, managerii care au bifat pozitii noi in CV la sfarsitul acestui an arata ca piata nu e complet amortita. Cu vanzari mai mici si consumatori mai precauti, companiile isi continua afacerile, mizand inclusiv pe suflul nou adus de managerii nou-veniti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/schimbarile-finalului-de-an-in-retail-5154965
5154965
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.