Radu Furnica: Majoritatea expatilor sunt niste mercenari

Postat la 08 martie 2009 713 afişări

Intr-un moment in care abilitatea top managementului este printre cele mai pretioase active ale unei companii, Radu Furnica, unul dintre cei mai bine cotati head-hunteri de pe piata romaneasca, da un verdict socant: in Romania sunt extrem de putini sefi competenti.

Dupa Furnica, multi dintre managerii straini care au acceptat sa vina in Romania in ultimii 15 ani nu au fost selectati exclusiv pe criterii de competenta, ci pentru ca “erau <politically correct> si aveau conexiuni in afara cu cine trebuia”. Mai mult, salariile pentru care au fost transferati in Romania, mai ales inainte de 2005, au fost “imense”, spune Radu Furnica, acesta fiind, de altfel, unul dintre resorturile care au dus in timp la o explozie nejustificata a salariilor. Pachetele salariale cuprindeau, pe langa veniturile fixe, si importante bonusuri lunare (adeseori la fel de mari ca salariul) si beneficii extrasalariale consistente.

“La varful companiilor din Romania sunt foarte multi oameni supraplatiti”, spunea intr-un interviu acordat BUSINESS Magazin si Toni Iordache, senior manager enterprise risk services la Deloitte Romania. Iordache a lucrat 10 ani pe Wall Street, dar s-a intors in Romania dupa ce firma la care lucra s-a inchis din cauza dificultatilor provocate de criza financiara. “Am facut un training pentru directorii de la o banca din Romania si tot ce pot spune e... slab... slab. Sunt oameni pusi in functii in care nu aveau ce sa caute. Dar asta este piata”, comenta Iordache.

Compromisul facut de companii acceptand sa plateasca salarii uriase top managerilor atunci cand lucrurile mergeau bine si afacerile cresteau ca de la sine se razbuna acum aspru, pentru ca putine isi mai permit sa plateasca asemenea salarii cand afacerile li se restrang, iar costurile trebuie taiate la sange. Un alt compromis, la fel de pagubos, a fost si faptul ca s-au oferit “titluri fara acoperire”, nemeritate, dupa cum le numeste Furnica.

“Daca banii nu erau destui in oferta, atunci le ofereau si un titlu ierarhic superior, fara ca respectivul sa fie chiar competent sa ocupe o astfel de pozitie.” Perioada dificila pe care o parcurge economia acum impune insa corectii, iar salariile mari se vor mentine doar pentru cei care le justifica prin rezultate, considera head-hunterul. Veniturile vor fi mult mai legate de performante, iar multi dintre sefii companiilor ce vor avea probleme isi vor vedea remuneratiile diminuate. In mod similar, sporurile, bonusurile si alte beneficii incluse in pachetul salarial vor fi mult mai strict legate de realizari.

De ce ar fi acceptata o astfel de schimbare radicala? Pentru ca posturi bune sunt tot mai greu de gasit, in conditiile in care multe domenii s-au prabusit deja si probabil si altele vor cadea in 2009. Managerii sunt mult mai flexibili in negocieri, spun head-hunterii, iar daca in trecut companiile de executive search aveau reale dificultati in a gasi top manageri disponibili pe piata, acum acestia sunt cei ce preiau initiativa si cer ajutorul head-hunterilor.

Pentru multi, pozitiile pe care le ocupa nu mai sunt la fel de sigure, spune Furnica, adaugand ca este “de zece ori mai solicitat de catre clienti individuali, pentru ca incep sa se teama pentru ziua de maine, pentru sansele lor in cariera si ca vor fi dati afara”. Pe de alta parte insa nici oportunitatile de angajare nu mai sunt pe toate drumurile, asa cum arata si dinamica afacerilor de plasare. Businessul LDS Romania a scazut in ultimele luni cu 40%, iar Furnica spune ca doar intr-o varianta optimista spera ca in 2009 sa aiba 30 de proiecte, adica doar de patru ori mai putin ca anul trecut.

Constrangerile economice pe care le resimt companiile se dovedesc, prin urmare, si o oportunitate: multe vor fi nevoite sa taie masiv din costuri sau sa-si inlocuiasca managerii, dar pentru cele ce raman in business si stiu sa se administreze, criza va fi o buna ocazie de a cerne valorile. Pe cele care tin de cultura companiei si pe cele umane deopotriva.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/radu-furnica-majoritatea-expatilor-sunt-niste-mercenari-4027101
4027101
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.