Profesiile următorilor cinci ani - în ce domeniu trebuie să se angajeze cei care vor să se ţină deoparte de şomaj

Autor: Adelina Mihai Postat la 17 iulie 2012 3927 afişări

Ingineri specializaţi în energie sau în agricultură care cunosc limbi asiatice, programatori, specialişti în finanţe sau contabilitate, dar şi sudori, electricieni sau mecanici – acestea sunt doar câteva dintre profesiile în care ar fi bine să se califice cei care vor să-şi găsească cu uşurinţă un loc de muncă în următorii 3 – 5 ani.

De asemenea, companiile vor încerca să îşi dezvolte forţa de vânzări, ceea ce înseamnă că vânzătorii care au avut performanţe bune în această perioadă de criză, când le-a fost imposibil să-şi atingă targetele din trecut, vor fi la mare căutare.

"Creşterea sectorului auto a determinat o cerere de specialişti în inginerie şi tehnicieni şi credem că această tendinţă va continua, având în vedere că România este recunoscută ca fiind o ţară rentabilă din punctul de vedere al costurilor şi a eficienţei, în care se poate produce şi exporta atât în vestul Europei, cât şi la nivel global", a mai spus Samantha Lake Crocker.Pe de altă parte, într-un orizont de timp de 3 - 5 ani, unele domenii se vor restrânge natural, nu atât din cauza dificultăţilor economice, cât mai ales din cauza automatizărilor, mai spun specialiştii.

"Mă refer la setul de profesii din zona middlemen (fără legătură cu middle management), în sensul în care se va putea încheia o asigurare sau face o plată online, în care nu va mai fi nevoie de ajutorul agentului de asigurări sau de teller-ul de la bancă. Acelaşi principiu poate fi valabil la achiziţia de mobilă pentru casă sau la achiziţia unui autoturism. Sunt profesii care se apropie de finalul lor evolutiv, aşa cum astăzi nu mai avem nevoie de operatoarele de telefonie fixă sau de procesatorii de pelicule fotografice", a adăugat consultantul în management Lucian Vînătoriu.

O altă industrie în creştere este cea a serviciilor, mai ales a centrelor de servicii, unde se vor căuta în continuare specialişti în domeniul financiar/contabil, resurse umane şi personal de suport. "Ce este important pentru aceste job-uri este diversitatea de limbi străine cerută. Vorbim în acest moment de toate limbile europene, însă sunt previziuni pentru a avea inclusiv cereri pentru limbi asiatice", a mai spus Liliana Graure.

Şi în domeniul cercetării, în care salariile au crescut cu 15% în ultimii trei ani, apar noi specializări, tot ca urmare a dezvoltării tehnologice.

"Am implementat de curând poziţia de <specialist eye tracker> în cadrul companiei. Având în vedere că am achiziţionat acest echipament de curând în firmă, avem nevoie de oameni pregătiţi pe acest domeniu. Chiar dacă la acest moment piaţa din România nu este educată să folosească astfel de echipamente, noi credem că în viitor se va dezvolta foarte mult. Ne gândim, de asemenea, să ne dezvoltăm tot mai mult pe zona de visual şi neuromarketing şi vom forma specialişti in acest domeniu", a spus Alexandru Zodieru, directorul general al firmei de cercetare Cult Market Research, cu afaceri de 100.000 de euro anul trecut.

Eye Tracker este un dispozitiv sub forma unor ochelari care susţin camere video, folosind un sistem complex de analiză a reacţiilor la stimuli vizuali, oferind companiilor posibilitatea de a testa imagini (afişe, pliante sau alte tipuri de materiale promoţionale), materiale video (spoturi, trailere, videoclipuri etc.) sau chiar poziţionarea la raft a anumitor produse.

Este posibil ca şi educaţia să aducă surprize în ceea ce priveşte profesiile viitorului, iar profesorii să fie mai bine plătiţi, în funcţie de performanţă, pentru că "sistemul educaţional este la pământ, iar mai jos nu are unde să se ducă", mai spun specialiştii.

"Într-o notă futuristă, putem asista la apariţia unor noi profesii într-un orizont mediu de timp. Datorită ubicuităţii tehnologiei, mă aştept să trec într-o zi pe lângă (sau pe la?) un specialist în tratarea dependenţei de mediul online. Cred că ar putea fi una dintre noile profesii în devenire... Cât despre celelate profesii cunoscute (doctor, avocat, instalator), cred că vor trece relativ uşor testul timpului şi le vom reîntâlni şi în viitor", a mai spus consultantul Vînătoriu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ingineri,
agricultură,
mecanici
/analize/resurse-umane/profesiile-urmatorilor-cinci-ani-in-ce-domeniu-trebuie-sa-se-angajeze-cei-care-vor-sa-se-tina-deoparte-de-somaj-9858842
9858842
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.