Portretul şomerului român de lux: nu are bani şi loc de muncă, dar refuză salariile mici

Autor: Adelina Mihai Postat la 23 iulie 2013 5749 afişări

Au profitat de o anomalie a perioadei de creştere economică şi s-au „vândut" la suprapreţ. Au vrut să îşi crească nivelul de trai şi s-au angajat la credite ale căror rate nu le mai pot plăti. În prezent, sunt fără loc de muncă, dar nici nu acceptă salarii mai mici, pentru că nu le asigură confortul cu care s-au obişnuit. Managerii care îşi schimbau angajatorul în urmă cu cinci-şase ani pentru o maşină de lux dintr-o clasă superioară sau pentru un salariu cu 10 - 20% mai mare au ajuns prizonierii gloriei din trecut, însă până la urmă vor fi forţaţi să se adapteze noii realităţi din piaţă.

Portretul şomerului român de lux: nu are bani şi loc de muncă, dar refuză salariile mici

„Este adevărat că atâta vreme cât salariile din 2008 au fost negociate în euro şi nu au mai crescut deloc de atunci, înseamnă că sunt mai mici în prezent. Acolo unde erau posturi libere şi s-au făcut angajări, clar s-au oferit salarii mai mici„, a precizat Monica Vrăbiescu, managing director al firmei de executive search Hill International. Ea admite că managerii care au trecut de partea de confort financiar, care au fost implicaţi într-un proces de restructurare şi au primit şi un pachet de exit acceptă, cam după o perioadă de şase luni, un job mai prost plătit faţă de cel anterior.

"A FOST O PERIOADĂ NEAŞTEPTATĂ, PLINĂ DE INCERTITUDINI ŞI S-A PRELUNGIT MAI MULT DECÂT NE AŞTEPTAM. Mulţi manageri care îşi caută în prezent un loc de muncă au experienţă în partea de retail, de unde s-au făcut destul de multe restructurări, mai ales în sectorul bancar. De asemenea, au fost afectaţi şi managerii din zona de vânzări auto, precum şi cei din domeniul bunurilor de larg consum, unde scăderea puterii de cumpărare a oamenilor şi-a pus amprenta asupra afacerilor, care au necesitat restructurări", a spus Monica Vrăbiescu.

PARTEA BUNĂ A ACESTEI SITUAŢII ESTE ACEEA CĂ MAJORITATEA COMPANIILOR AU SESIZAT IMPORTANŢA RETENŢIEI OAMENILOR BUNI, ASTFEL CĂ ÎNCEARCĂ SĂ ÎI MOTIVEZE, iar cele mai bune metode care funcţionează în prezent sunt includerea lor în diverse programe de training. „Cei care şi-au construit întreaga carieră în banking, sector care a făcut şi încă face restructurări, au probleme de integrare în companii din alte industrii, eventual se orientează către poziţii din departamentul financiar sau în firme din domeniul leasingului sau al asigurărilor, dar nici acolo nu au prea multe opţiuni. De asemenea, în industria bunurilor de consum, construcţii sau automotive - partea de dealeri - managerii au probleme în găsirea unui nou loc de muncă„, a confirmat şi Sorin Roibu de la Arthur Hunt. Privilegiaţii situaţiei actuale sunt oamenii buni de vânzări, care sunt la mare căutare tot timpul, dar şi managerii din domeniul agriculturii, unde se caută candidaţi, dar se găsesc greu. Pe de altă parte, există headhunteri care încă mai fac plasări şi în sectorul serviciilor financiare.

INTR-ADEVĂR, SE OBSERVĂ O SCĂDERE A SALARIILOR MANAGERILOR ŞI AVEM CANDIDAŢI CARE ACCEPTĂ PACHETE MAI MICI, pentru că au înţeles că trebuie să se adapteze noii realităţi din piaţă. Nu se poate face însă o generalizare pe industrii a candidaţilor care îşi găsesc greu un loc de muncă, pentru că noi am avut proiecte de recrutare şi în sectorul bancar", a spus Annita Pakioufaki, managing director al filialei locale a companiei de executive search Stanton Chase International.

O altă consecinţă a situaţiei din trecut a făcut să existe o mulţime de directori generali cu vârste foarte tinere, de 27 - 30 de ani, de exemplu, lucru care demonstrează, pe de-o parte că avem tineri cu potenţial şi deştepţi, iar pe de altă parte că este o piaţă imatură şi atipică, a mai spus Sorin Roibu. „S-a mai tăiat şi din beneficii. Spre exemplu, dacă înainte un manager din corporate banking avea un Land Rover ca maşină de companie, în prezent are un Volkswagen Passat", conchide Sorin Roibu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/portretul-somerului-roman-de-lux-nu-are-bani-si-loc-de-munca-dar-refuza-salariile-mici-11141309
11141309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.