Pe ce salarii se pot angaja absolventii de facultate

Autor: Ana Raduta Postat la 31 mai 2011 1054 afişări

In fiecare an mii de absolventi de facultate se plang ca nu au unde sa se angajeze si ca piata muncii este blocata. Dupa doi ani grei, in care candidatii fara experienta au avut sanse mici sa-si gaseasca un loc de munca, in 2011 sunt peste 15.000 de oferte deschise care asteapta sa fie accesate.

Tot cei care vor sa se angajeze acum trebuie sa stie ca pe site-urile de recrutare sunt disponibile peste 15.000 de locuri de munca entry-level, care se adreseaza candidatilor cu o experienta de cel mult trei ani in domeniu. In Bucuresti, dupa cum era de asteptat, este cea mai variata oferta, insa si in orasele din provincie se fac angajari. Bancile, companiile din sectorul serviciilor externalizate si din comert au cele mai multe anunturi, dar oportunitati sunt si pentru cei care vor sa lucreze in IT, in publicitate sau marketing, spre exemplu. "Sunt companii care au facut concedieri, au blocat anumite posturi si acum le dezgheata si companii care, pur si simplu, incep sa creeze pozitii noi pentru ca nu mai lucreaza pe aceleasi bugete restrictive ca in 2009 si 2010", mai spune Badea.

Toeretic, toate aceste companii ar trebui sa aiba o plaja foarte larga de potentiali candidati eligibili, in conditiile in care in fiecare an de pe bancile facultatilor ies peste 100.000 de absolventi. Lor li se adauga alte cateva zeci de mii de tineri care au terminat facultatea in alti ani sau care au un nivel minimal de experienta si cauta un loc de munca stabil. Recrutorii spun insa ca lucrurile nu suna la fel de bine si in practica. "Primim foarte multe aplicatii, insa atunci cand incepem sa citim CV-urile, observam ca ele au fost trimise fara ca respectivul candidat sa fie potrivit sau sa aiba vreo legatura cu job-ul pentru care aplica. Dupa o prima triere, care elimina cam trei sferturi din CV-urile primite initial, mai are loc o triere si la interviu, astfel incat la clienti ajung, in cele din urma, destul de putini candidati eligibili", spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de consultanta si executive search TBS.

Dincolo de cunostintele profesionale sau academice pe care le au si atitudinea din timpul interviului este foarte importanta, iar sefa de la TBS remarca o tendinta interesanta, din acest punct de vedere. "Sunt multi candidati buni care sunt foarte timizi si nu stiu sa se vanda si candidati destul de slabi, care isi fac un marketing extraordinar si uneori ii ademenesc pe angajatori."

In orice caz, piata este plina de candidati care doresc sa se angajeze si care, de multe ori, isi incearca norocul in cat mai multe locuri, chiar daca profilul lor nu corespunde intru totul cerintelor pe care le au angajatorii. "Daca postam un job de operator de date, primim 400-500 de CV-uri inca din prima zi", spune Badea. O buna parte dintre locurile de munca entry level sunt temporare, pentru anumite proiecte derulate de companii. Acestea vizeaza in primul rand studentii, care nu cauta neaparat un loc de munca full time. Pentru restul, sunt preferati absolventii de studii superioare, care nu au restrictii de program si care sunt pregatiti pentru un serviciu stabil. Cum noua varianta a Codului muncii incurajeaza munca temporara, este de asteptat sa creasca numarul tinerilor, implicit a studentilor, care lucreaza.

Trebuie facuta insa o diferenta importanta intre cele doua tipuri de job-uri entry level existente in piata. In primul rand, sunt cele care se adreseaza tinerilor cu o oarecare experienta, competente si studii superioare, iar apoi sunt cele destinate candidatilor care nu trebuie sa intruneasca o conditie anume, nu au nevoie de studii superioare sau experienta in domeniu, ci doar disponibilitatea de a munci destul de mult pe un salariu care, in medie, ajunge la 200 de euro pe luna. Este vorba despre poztiile de soferi, agenti de vanzari sau, in unele cazuri, chiar operatori in call center.

Chiar daca in momentul de fata numarul de someri si rata somajului din Romania nu sunt la niveluri ingrijoratoare, faptul ca piata muncii s-a dezghetat pentru toate categoriile de candidati nu poate fi interpretat decat ca un indiciu al relansarii economice. Singura teama a angajatorilor este sa nu revenim la "comportamentul de angajare" dinainte de criza, cand se confruntau constant cu candidati nepregatiti si cu pretentii salariale exagerate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
absolventi,
facultate
/analize/resurse-umane/pe-ce-salarii-se-pot-angaja-absolventii-de-facultate-8290608
8290608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.