Oficial ne merge bine: companiile anunţă şi pentru 2012 creşteri de salarii

Autor: Ana Raduta Postat la 03 noiembrie 2011 39 afişări

România are angajaţi mai mulţi şi mai bine plătiţi decât anul trecut, iar atmosfera generală din companii pare să fie mult mai relaxată. Şi la anul am putea avea salarii mai mari, dacă angajatorii îşi vor onora promisiunile făcute acum. În condiţiile în care se anunţă însă o nouă perioadă grea pentru economie, starea de bine de acum s-ar putea schimba de la o lună la alta.

Având în vedere că din 2008 şi până acum numărul managerilor din companii a scăzut, putem găsi o posibilă explicaţie a diminuării ponderii bonusurilor variabile din pachetul salarial. Concret, în 2008 exista câte un manager la fiecare opt angajaţi dintr-o companie, în timp ce astăzi raportul este de 1 la 11. Au fost, aşadar, restructuraţi manageri, însă au fost angajaţi oameni pe alte poziţii - cu 3% mai mulţi oameni decât în 2009 au intrat anul trecut în organigramele companiilor. "Din acest punct de vedere, veştile sunt îmbucurătoare. Este un proces pe care îl facem de patru ori mai bine: recrutăm dublu, la jumătate de preţ", spune Horaţiu Cocheci, manager al departamentului HR Services al PwC România. Studiul Saratoga arată că în 2010 costul recrutării unui angajat era de 240 de euro, iar în 2009 era de 520 de euro.

A crescut în schimb valoarea investiţiilor în programele de training şi dezvoltare de la 87 de euro pe an pentru fiecare angajat până la 159 de euro pe an. Suntem însă în continuare cu mult sub media din Europa Centrală şi de Est, de 255 de euro pe an pentru fiecare angajat. Chiar dacă în spatele mediilor despre care vorbesc specialiştii de la PwC se ascund şi multe scăderi sau plafonări din companii, în ansamblu, la sfârşitul acestui an, veştile bune vor fi fost mai numeroase decât cele rele pentru piaţa muncii. Şi pentru anul viitor perspectivele sunt bune, însă, mai mult decât oricând, se conturează un semn serios de întrebare privind realizarea lor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/oficial-ne-merge-bine-companiile-anunta-si-pentru-2012-cresteri-de-salarii-8913217
8913217
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.