O comunitate de tineri vrea să pună piaţa financiară din România pe harta lumii

Autor: Claudia Medrega Postat la 13 ianuarie 2015 2260 afişări

Cei mai proaspeţi absolvenţi ai certificării CFA (Chartered Financial Analyst) cred că o masă critică de profesionişti va face să crească nu numai calitatea, dar şi vizibilitatea pieţei financiare din România în rândul comunităţii internaţionale.

Ce câştigi în urma examenului CFA? Imediat după, o revenire câteodată neplăcută cu picioarele pe pământ: „După fiecare sesiune de examen contactul cu realitatea de la locul de muncă a fost întotdeauna uşor dezamăgitor pentru mine (mai ales că veneam şi după două săptămâni de concediu de fiecare dată). Mă întorceam de la exemplele de la CFA în care erau analizate cazuri complexe de etică în activitatea de investiţii sau exemple practice din activitatea unor giganţi la nivel mondial la o realitate mult depărtată faţă de ceea ce învăţasem în manuale.

Sunt sigur că nici toţi candidaţii din SUA nu se întorceau la locuri de muncă în care îşi asumau riscuri de milioane sau miliarde de dolari, însă concentrarea asupra pregătirii examenului era atât de puternică încât persista un efect de transă pentru câteva zile“, povesteşte Marius Tiţă, CFA, 33 de ani, şef serviciu risc în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Cel mai important câştig apare însă în timp şi constă în încrederea pe care absolvirea acestui examen ţi-o dă la locul de muncă: ştii când ai dreptate şi mai ştii că este în regulă să te îndoieşti, mai spune Marius Tiţă: „Al doilea mare câştig este acela că înveţi cum gândesc americanii. Iar acolo banii se fac pentru că lumea îşi asumă riscuri. Descoperi că într-adevăr Europa este mult mai conservatoare decât America şi că probabil aşa va rămâne.

Afli că în activitatea de investiţii termenul scurt este tipic până la 5 ani, iar termenul lung înseamnă cel puţin 10 ani (dacă nu chiar 15). Iar cetăţenii americani care îşi permit să economisească pe termen lung au o ţintă a randamentului de 8% anual. Da, majoritatea exemplelor din cadrul manualelor CFA conţineau un randament ţintă pe termen lung de 8%. Cât de departe este acesta de ce se întâmplă acum în economia României!“.

„Pentru mine absolvirea examenului de CFA mi-a fixat o singură ţintă pentru viitor: manager de investiţii. Acesta este scopul principal pentru care te pregăteşti când începi să înveţi pentru acest examen. Rămâne de văzut dacă economia României va genera suficientă cerere pentru un număr suficient de acest tip de slujbe.

Iar dincolo de o denumire care poate părea uşor generalistă, sunt sigur că multe corporaţii din ţara noastră vor căuta să-şi fructifice lichidităţile la randamente mult mai mari decât ce oferă tradiţionalele depozite bancare sau mai recent titlurile de stat. Mă aştept că aceste companii să fie printre primele care să genereze nevoia unor astfel de manageri de investiţii“, susţine şeful serviciului risc de la FNGCIMM.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/o-comunitate-de-tineri-vrea-sa-puna-piata-financiara-din-romania-pe-harta-lumii-13756829
13756829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.