"Munceai de acasă? Ori vii la birou, ori eşti concediat!". Revoluţia de la Yahoo!

Autor: Adelina Mihai Postat la 12 martie 2013 339 afişări

„Toţi angajaţii companiei cărora li s-a permis până acum să lucreze de acasă se vor întoarce la birouri. Cine nu acceptă poate părăsi compania", aşa s-ar traduce, pe scurt, mesajul pe care l-au primit cei 11.500 de angajaţi ai companiei de internet Yahoo! Într-un e-mail intern care a declanşat o adevărată „revoluţie" în cadrul companiei, dar şi în rândul susţinătorilor politicilor inovative din domeniul resurselor umane.

O mişcare surprinzătoare în politica de HR a făcut recent şi gigantul mondial în consultanţă de management strategic McKinsey, care a iniţiat o campanie prin care vrea să aducă înapoi în companie mamele care au părăsit jobul de consultant pentru a-şi creşte copiii. Talentul şi experienţa lor trebuie valorificată, astfel că McKinsey le permite mamelor să se întoarcă fie pe contracte full time, fie part time, ba chiar le include în programe de readaptare după venirea din concediul de maternitate (aşa-numitele "phase back programs"). Chiar dacă această campanie a fost văzută ca o iniţiativă lăudabilă din partea companiei, există o oarecare asemănare cu decizia luată de Marissa Mayer, pentru că este un lucru ştiut că, de regulă, consultanţii petrec la birou mult mai mult de opt ore pe zi atunci când au proiecte importante, iar echilibrul căutat între viaţa privată şi cea profesională cu siguranţă va fi afectat.

A READUS COMPANIA PE CREŞTERE. Chiar săptămâna trecută, Marissa Mayer a primit un bonus de 1,12 milioane de dolari pentru cele şase luni din 2012 când a condus compania, ca o răsplată a faptului că, de când a venit la conducerea companiei, acţiunile Yahoo! au crescut cu aproape 50%. Compania are afaceri anuale de aproape 5 miliarde de dolari, iar pachetul negociat de Mayer include un salariu anual de un milion de dolari, însă noul CEO poate primi până la două milioane de dolari bonus pe an, dacă îndeplineşte obiectivele stabilite de consiliul de administraţie al companiei.

Pe când ocupa poziţia de "First female engineer" la Google (unde a fost de altfel al 20-lea angajat), Marissa Mayer povestea, într-un interviu acordat Makers.com, că înainte să se angajeze la Google, a avut de ales între 14 oferte de muncă diferite, din sectoare de activitate distincte. Ea spunea atunci că a luat o hotărâre după ce a analizat o listă cu cele mai bune decizii pe care le-a luat până atunci, pentru a vedea ce să selecteze.

"Toate deciziile bune adoptate până atunci aveau două lucruri în comun: întotdeauna am ales să lucrez cu cei mai deştepţi şi interesanţi oameni pe care i-am cunoscut şi tot timpul am acceptat ceva pentru care nu eram în totalitate pregătită", spunea atunci Mayer. Indiferent dacă era sau nu pregătită să-şi asume riscurile de a pierde o parte dintre cei mai buni angajaţi prin decizia de a interzice munca de acasă, efectul pe termen mediu şi lung al deciziei Marissei Mayer rămâne unul dintre cazurile care cu siguranţă vor sta la loc de cinste în cursurile şcolilor de business de elită de talia Stanford - a cărei absolventă este.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
yahoo,
angajati,
concedieri
/analize/resurse-umane/munceai-de-acasa-ori-vii-la-birou-ori-esti-concediat-revolutia-de-la-yahoo-10661438
10661438
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.