Minciuna în CV devine regulă în România: nouă din zece candidaţi vor să păcălească angajatorul

Autor: Adelina Mihai Postat la 20 februarie 2014 5354 afişări

„Scopul scuză mijloacele" nu mai poate fi un principiu după care să se ghideze cei care vor să îşi găsească un nou loc de muncă, iar găsirea unei sclipiri care să sară în ochi recruiterilor dintr-o mare de cv-uri este o misiune din ce în ce mai dificilă. Cosmetizarea CV-urilor, o practică menită să îi facă pe unii candidaţi mai „angajabili" decât pe alţii, pendulează între minciună şi bune intenţii, iar linia dintre cele două elemente devine din ce în ce mai fină.

Minciuna în CV devine regulă în România: nouă din zece candidaţi vor să păcălească angajatorul

A minţi în CV ca să ajungă la interviu poate fi o strategie care să dea rezultatul dorit de candidat, însă de multe ori poate fi o pierdere de vreme pentru ambele părţi implicate. Mulţi candidaţi care nu şi-au finalizat studiile superioare sau care le-au finalizat, dar nu şi-au dat examenul de licenţă, de exemplu, îşi trec în CV că au absolvit facultatea, fără a ţine cont de potenţialele probleme viitoare.

SUNT ROLURI PENTRU CARE LEGEA SOLICITĂ UN ANUMIT PROFIL AL ANGAJATULUI - DE A AVEA STUDII SUPERIOARE - SAU EXISTĂ FACILITĂŢI FISCALE PENTRU ANGAJAŢII CU ANUMITE STUDII (CUM AR FI CEI DIN IT), de aceea este foarte important ca angajatorii să ştie de la început toate detaliile. De exemplu, se poate menţiona în CV ca detaliu «cursuri finalizate fără diplomă de licenţ㻄, a mai spus Irina Arsene. Un alt aspect des întâlnit în rândul candidaţilor este acela al minciunilor legate de jobul anterior. O poziţie de account manager, adică un job în vânzări care nu presupune să ai oameni în subordine, nu poate fi „vândut„ în CV ca un loc de muncă ce a generat experienţă în management.

„Sfatul meu pentru candidaţi ar fi să încerce să fie cât mai corecţi şi să evidenţieze cât mai mult competenţele necesare jobului pentru care aplică, ce trebuie să fie în oglindă cu cele din cerinţele pentru acel job. Iar CV-ul trebuie personalizat în funcţie de fiecare job pentru care aplică„, a adăugat Mirela Marinescu.

O altă recomandare pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă este aceea de a încerca să aplice pentru un loc de muncă în primele zile de când s-a publicat anunţul de angajare, pentru că este posibil ca recruiterii să primească foarte multe CV-uri în primele 4-5 zile de la publicarea anunţului şi astfel CV-urile unor candidaţi buni să rămână nevizualizate.

Până la urmă, chiar dacă „hoţul neprins e negustor cinstit„, angajatorii devin din ce în ce mai atenţi la oamenii pe care îi aleg, pentru că toate minusurile cosmetizate în CV-urile angajaţilor devin, în timp, minusuri pentru business.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/minciuna-in-cv-devine-regula-in-romania-noua-din-zece-candidati-vor-sa-pacaleasca-angajatorul-12115729
12115729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.