Lupta pentru bani. Cat castiga sefii de companii?

Autor: Ana Raduta Postat la 15 martie 2011 494 afişări

Managerii romani au trait vremuri de glorie atunci cand economia crestea mana-n mana cu veniturile lor. Intre timp, au ajuns sa se multumeasca cu salarii ceva mai mici, dar care, in forma absoluta, continua sa fie atragatoare. Cat castiga, dupa doi ani de criza, sefii din companii?

"Diferentele salariale pentru posturile de CEO sau director de marketing au fost pozitive si considerabile in 2008 fata de 2007, cu aproximativ 30% mai mari de la un an la altul", afirma Oana Datki. In 2009 insa, salariul de baza a cunoscut o scadere a valorii medii pe piata, procentele fiind mici, pana in 5%. In 2010, salariile au reinceput sa creasca, dar procentele sunt pana in maximum 3% la nivelul intregii piete. "In ceea ce priveste pachetul total, alcatuit din salariul de baza, bonusuri si beneficii, observam o scadere si in 2010, deoarece valoarea bonusurilor si a beneficiilor majore in natura a scazut", adauga Datki.

Pentru salariile despre care vorbesc head-hunterii, candidatii la functiile de management din companii trebuie sa se lupte mai mult decat inainte. Negocierile se intind acum pe perioade mai lungi, care pot ajunge si la doua luni, iar asta se intampla pentru ca angajatorii nu mai simt presiunea pietei, de a angaja un om imediat cum il gasesc in piata, ci abia dupa ce ii testeaza competentele.Totusi, recrutarile de manageri au reinceput, head-hunterii spun ca au avut un sfarsit de an plin, iar 2011 anunta un numar de proiecte care va depasi cu mult activitatea din 2010. "In ultimele doua luni ale anului am semnat proiecte care ne-au adus mai multi bani decat toate proiectele din restul anului la un loc", anunta George Butunoiu.

Aceste proiecte de executive search au adus firmei pe care o conduce peste 300.000 de euro, iar cele mai multe recrutari au fost de inlocuire. "Zona serviciilor financiare a fost cea mai importanta pentru noi - am avut patru pozitii de vicepresedinti de banci si cinci pozitii de management in asigurari", specifica head-hunterul.Vestea buna este ca aproape 40% din companiile private au bugetat majorari salariale pentru 2011, cresterea medie fiind de 6,8%, dupa ce in 2010 salariile din sectorul privat au crescut cu 4,3%, potrivit studiului salarial Paywell 2010, realizat de PricewaterhouseCoopers. Totusi, daca ar fi sa continue tendinta de anul trecut, managerii vor beneficia de cele mai mici cresteri salariale, specialistii avand bugetate cele mai importante majorari.

Interesante sunt si diferentele salariale care apar intre femei si barbati cand ocupa aceleasi functii. Potrivit datelor Consulteam, la nivel de CEO, femeile castiga, in genere, cu 4% mai putin decat omologii lor barbati. Sunt insa mai bine platite atunci cand ocupa functii precum legal affairs manager (plus 12%), director de resurse umane (plus 12%) sau director de marketing (plus 16%).

Dezavantajate sunt, in schimb, femeile din functiile de middle management - cele din departamentul financiar castiga in medie, cu 18% mai putin, managerii femei de la departamentul IT au salarii cu 12% mai mici decat barbatii, in timp ce managerii barbati de la logistica au in general castiguri cu 10% mai mari decat femeile. Cea mai mare diferenta in favoarea femeilor apare pentru pozitia de senior legal counsel, unde plusurile variaza intre 25% si 44%, precizeaza Oana Datki, in timp ce diferentele cele mai mari in favoarea barbatilor sunt pentru functia de manager de compensatii si beneficii, unde acestia pot castiga cu pana la 35% mai mult decat femeile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
manageri,
companii
/analize/resurse-umane/lupta-pentru-bani-cat-castiga-sefii-de-companii-8054056
8054056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.