Instrumentul de tortură a salariaţilor: firmele îşi pontează angajaţii ca în timpul comunismului

Autor: Adelina Mihai Postat la 14 iulie 2014 6440 afişări

Instrumentul de tortură a salariaţilor: firmele îşi pontează angajaţii ca în timpul comunismului

Un banal fişier electronic, completat periodic de către şefii de departamente pentru calculul salariilor în funcţie de numărul de ore lucrate, a devenit un coşmar pentru o parte dintre angajaţii care sunt nevoiţi să folosească o cartelă a timpului de fiecare dată când ies din clădire, când se duc în spaţiul pentru fumat ori la un coleg de la alt etaj.

La rândul lor, angajatorii spun că, deşi există posibilitatea unui program flexibil în majoritatea companiilor multinaţionale, există carduri de acces în aproape toate companiile, care sunt folosite în primul rând pentru controlul accesului, dar şi pentru urmărirea pontajului.

ÎN SITUAţIILE ÎN CARE COMPANIILE NU AU ÎNCREDERE ÎN ANGAJAţII PROPRII (şI SE ÎNTÂMPLĂ DESTUL DE DES ACEST LUCRU), atunci companiile verifică pontajul cu prezenţa şi cererile de concediu pe care le completează angajaţii pentru a se asigura că nu se profită prin pontarea timpului nelucrat. În final, tot managerul este persoana cheie care poate să urmărească, să acorde timp flexibil şi să ceară să se lucreze peste program când este nevoie pentru a livra rezultatele dorite„, a explicat Eduard Radu, fondatorul firmei de consultanţă, training şi coaching Acceder, un executiv care are o experienţă de circa 17 ani în domeniul resurselor umane în companii precum Heineken, Avon sau Inbev. În opinia sa, companiile au foarte mult de câştigat dacă introduc un program flexibil prin care să sprijine angajatul să-şi rezolve probleme personale, pentru că cei care beneficiază de un astfel de tratament întorc încrederea angajatorului prin implicare şi efort suplimentar depus pentru realizarea proiectelor.

SOLUţII INVENTIVE PENTRU A ŢINE SALARIAţII LA SERVICIU CÂT MAI MULT CU PUTINţĂ EXISTĂ ORICÂND. Chiar săptămâna trecută, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar Immofinanz au anunţat că cei 15.000 de angajaţi din clădirile de birouri deţinute de companie în Bucureşti vor avea acces la un serviciu prin care pot să-şi rezolve treburile casnice, precum cumpărături, curăţarea hainelor, spălarea sau repararea maşinii în timpul orelor de program.

Şi în cazul muncii de acasă se poate monitoriza timpul de lucru al angajatului, pentru că se poate vedea cât timp a stat angajatul conectat la calculator. Iar managerul angajaţilor care lucrează de la distanţă poate verifica foarte uşor dacă persoanele respective au livrat rapoartele sau proiectele relevante şi totodată să verifice timpul lucrat.

”Monitorizarea activităţii angajaţilor se face de sus în jos, este foarte important modul cum se creează mixul de încredere între şefi şi salariaţi, în aşa fel încât obiectivele de business să fie îndeplinite. Pontajul nu are rolul de a spori gradul de încărcare, ci de a optimiza productivitatea. În businessurile unde există întâlniri cu clienţii se poate face o idee despre productivitate în funcţie de pontaj„, spune un director de resurse umane dintr-o companie din sectorul serviciilor cu peste 1.000 de salariaţi.

Totuşi, multe companii au adoptat o politică de flexibilizare a timpului de muncă, astfel că mulţi angajaţi din corporaţii pot veni la serviciu, de regulă, în intervalul orar 8-10 sau 9-11 dimineaţa.

”Fişele de pontaj sunt o cerinţă legală şi de aceea sunt extrem de importante pentru plata lunară a angajaţilor şi respectarea legislaţiei în vigoare şi sunt dovada că angajatul a fost sau nu la serviciu şi ce tip de ore a prestat (de zi, de noapte, suplimentare). În eventualitatea unui control al inspectoratului teritorial de muncă, acestea trebuie prezentate cu semnătura celui care le-a întocmit şi a celui care le-a aprobat„, a spus şi Mihaela Matei, expert în cadrul firmei de training Exec-Edu, care are peste 12 ani de experienţă în poziţii de middle şi top management în departamente de HR din organizaţii locale.

Până la urmă, munca este prestată de angajaţi care, prin definiţie, încheie un contract de muncă cu un angajator şi se obligă să presteze munca în schimbul unui salariu. Dacă angajatul nu respectă condiţiile angajatorului, atunci poate oricând să îşi aleagă alte oportunităţi de carieră, în cadrul unor companii care nu pun atât de mult accentul pe timpul de lucru, cât pe rezultate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/instrumentul-de-tortura-a-salariatilor-firmele-isi-ponteaza-angajatii-ca-in-timpul-comunismului-12933833
12933833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.