Firmele de recrutare: Nu mai trimiteti CV-uri!

Postat la 15 martie 2010 204 afişări

La inceputul anului, firmele de recrutare spuneau ca au reintrat in tumultul angajarilor, iar unii au crezut ca greul a trecut pe piata fortei de munca. Dar semnalele pentru lunile viitoare nu sunt optimiste. Ba chiar dimpotriva - nici macar jumatate dintre angajatori nu mai au in plan angajari pentru perioada urmatoare.

Cine vrea sa ramana in Europa poate alege un loc de munca in Polonia, Suedia, Elvetia, Austria sau Norvegia. In schimb, Italia, Irlanda, Spania sau Olanda au blocat angajarile pentru perioada aprilie-iunie. "Intentiile de angajare din sectorul industriei prelucratoare in Europa s-au imbunatatit in 11 tari in ultimul trimestru, mai ales in Polonia, unde 25% dintre angajatori spun ca vor creste volumul angajarilor", detaliaza Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower Inc. In acelasi timp, solicitantii de locuri de munca germani se pot astepta la mai putine oportunitati in trimestrul viitor, in special in sectorul constructiilor, unde 16% dintre angajatori declara ca vor reduce ritmul angajarilor in urmatoarele trei luni.

In ciuda previziunilor care par sa nu tina deloc cu candidatii, pe site-urile de recrutare, anunturile cu locuri de munca se inmultesc de la luna la luna. Potrivit indicelui Balaur.ro, care publica lunar o analiza a ofertei online de joburi, pe baza datelor din principalele 22 de site-uri de profil, in ultima luna numarul total de anunturi a crescut de la 22.155 la 26.715. Este vorba de o crestere de peste 20%, care arata ca oportunitatile candidatilor sunt in crestere. In acelasi timp, gradul de duplicare al anunturilor a scazut cu 1,5%.

Cea mai mare crestere a numarului de anunturi s-a inregistrat in domeniul management si consultanta, unde s-au publicat cu 35% mai multe anunturi fata de luna trecuta. Fac exceptie aici ofertele de Multi-level Marketing, care au crescut cu 58%. Si pentru celelalte domenii au existat cresteri ale ofertelor de locuri de munca, singurele care au inregistrat scaderi fiind sanatate/medicina (-0,3%), transport (-3,7%) si distributie (-10,2%). In principiu, este vorba despre aceleasi domenii care in studiul Manpower apar cu previziuni extrem de pesimiste legate de oportunitatile de angajare pentru urmatoarele trei luni.

In ceea ce priveste oferta pentru strainatate, care pentru multi inca mai reprezinta unica solutie salvatoare, Grecia si Ungaria sunt tarile care se arata cele mai dispuse sa primeasca angajati romani. In ultima luna, anunturile venite din partea angajatorilor greci si maghiari au crescut cu 18,4%, respectiv 6,5%.

Datele indicelui citat mai arata ca Bucurestiul este in continuare orasul cu cele mai multe locuri de munca pe cap de locuitor. Chiar mai mult, numarul ofertelor la mia de locuitori este in continua crestere - de la 3,50, cat era la inceputul lunii februarie, la 3,81 la 1 martie, dupa ce, la 1 ianuarie fusese de numai 2,23.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari
/analize/resurse-umane/firmele-de-recrutare-nu-mai-trimiteti-cv-uri-5740929
5740929
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.