Farmacistii, printre cei mai fericiti angajati anul trecut

Postat la 12 ianuarie 2010 75 afişări

Ca sa se atinga cat mai putin de salariile angajatilor, farmaciile au taiat anul trecut cat s-a putut din chirii si alte costuri. Farmacistii au avut parte de cresteri de lefuri si au fost printre putinii angajati, alaturi de cei din sectorul financiar-bancar si de avocati, care si-au primit primele de sarbatori. Poate sa se repete situatia in 2010?

Este de observat totusi o schimbare. Spre deosebire de anii cand primele si bonusurile se acordau pentru toata lumea in mod egal, de acum angajatorii se uita din ce in ce mai mult la performanta individuala. Doar cei ce dau randament vor fi rasplatiti financiar, in timp ce restul angajatilor se vor multumi doar cu evitarea concedierilor. "Asistam in toata economia la o tendinta de crestere a ponderii veniturilor variabile in functie de performanta si in multe cazuri dispar primele fixe", considera Catalin Naftan, care apreciaza ca aceasta tendinta se va accentua. Directorul Paylogic estimeaza ca ponderea veniturilor variabile va atinge in 2010 chiar si 50-60% din venitul total, iar bonusurile se vor pastra in domeniul farmaceutic, financiar-contabil si juridic (cabinete de avocatura). Fenomenul descris de Naftan este valabil si pentru farmacii, iar anul 2010 va insemna beneficii pe masura performantei pentru specialistii care vor dovedi un nivel ridicat de profesionalism. Directorul Help Net declara ca in anul in curs se va mentine politica de stimulare a performantei, reflectata in nivelul de satisfactie al pacientilor. "Cand iti desfasori activitatea in domeniul serviciilor de sanatate nu poti sa nu tii cont de acest barometru sensibil pe care il reprezinta pacientii", subliniaza evidenta Isabelle Iacob. "Eforturile constante de a raspunde nevoilor pacientilor fac diferenta intre un specialist profesionist in domeniul serviciilor medicale, motivat corespunzator, si un angajat demotivat."

Anca Vlad, presedintele distribuitorului Fildas, declara recent pentru BUSINESS Magazin ca partea buna adusa de criza in piata farmaceutica a fost, pe langa scaderea pretului chiriilor, ieftinirea costurilor cu angajatii tineri, explicand ca "personalul si-a reajustat asteptarile, ceea ce e bine, pentru ca ajunsesem o tara scumpa din punctul de vedere al fortei de munca". Astfel, salariile angajatilor cu mai putina experienta au ajuns acum, potrivit Ancai Vlad, la un nivel realist, insa cei cu vechime vor fi in continuare motivati.

"Negocierile de chirii si chirurgia pe costuri operationale, dar si o mai buna aliniere a proceselor de business au facut posibila adaptarea farmaciilor la noile cerinte impuse de criza economico-sociala", rezuma Isabelle Iacob. In aceasta directie, farmaciile au ales pe cat posibil sa protejeze nivelul de motivatie a angajatilor; pentru 2010 insa, solutia pentru a fi siguri de castiguri mai mari tine numai de performanta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
farmacii,
salarii
/analize/resurse-umane/farmacistii-printre-cei-mai-fericiti-angajati-anul-trecut-5291362
5291362
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.