De ce este 2013 cel mai prost an pentru a-ţi schimba jobul

Autor: Adelina Mihai Postat la 13 decembrie 2012 584 afişări

Anul 2013 nu va fi un an uşor pentru cei care vor să facă schimbări în carieră: salariile nu cresc semnificativ, cei care fac angajări caută candidaţi care să lucreze mai mult pe bani mai puţini, rezistenţi la stres şi la program prelungit, iar procesele interne de tăiere de costuri pentru creşterea productivităţii vor fi la ordinea zilei. Cum se vede 2013 prin ochii experţilor în domeniul resurselor umane?

PENTRU ANUL 2013 avem atât semnale pozitive venite pe fondul unor proiecte de investiţii noi în ţara noastră, dar totodată şi semnale de restructurare anunţate de unele companii existente deja în ţara noastră. Estimăm că abilitatea României de a debloca şi atrage fonduri europene precum şi deciziile strategice ale organizaţiilor mari în ceea ce priveşte planurile lor pentru România vor avea în 2013 un impact mai mare asupra economiei, comparativ cu ultimii trei ani", explică Valentin Petrof, manager peste un business de 26,5 milioane de euro. El estimează că anul acesta compania pe care o conduce va avea o creştere de două cifre atât a cifrei de afaceri, cât şi a profitului, comparativ cu 2011.

În opinia lui Sorin Faur, în 2013 angajatorii se vor uita foarte atent pe cine angajează, în primul rând pentru că vor avea de unde alege, fiind mai mulţi candidaţi pe piaţă. "În al doilea rând, se caută oameni rezistenţi la stres şi la program prelungit fără compensări sau beneficii suplimentare. De asemenea, s-a început o cursă pentru competitivitate şi nu poti fi competitiv cu angajaţi low-level. Vor fi preferaţi cei care acceptă să muncească mult şi să fie plătiţi (mai) puţin!", adaugă Sorin Faur.

Totuşi, chiar dacă în unele sectoare se vor face mai multe angajări decât concedieri, cele mai recente date arată că 45% dintre angajatorii români au dificultăţi în a găsi personalul talentat necesar pentru fiecare poziţie deschisă din companie.

SITUAŢIA COMPLEXĂ DE PE PIAŢA MUNCII ESTE CAUZATĂ DE O RATĂ RELATIV SCĂZUTĂ A ŞOMAJULUI COMBINATĂ CU O CERERE MARE DE PERSONAL CALIFICAT. Acest fenomen este unul cu caracter continuu şi va influenţa cu siguranţă şi mişcările de pe piaţa muncii din 2013", a mai spus Valentin Petrof. În materie de salarii, în 2012, bugetele salariale au crescut în medie cu 5,5%, ceea ce este îmbucurător având în vedere că doar 15% dintre companiile private care au participat la studiul salarial al Mercer susţin că au menţinut politica de îngheţare a salariilor (faşă de un procent de peste 35% de companii anul trecut).

"Pentru anul următor, datele studiului salarial Mercer indică conservatorism şi prudenţă. Este un trend generalizat în Europa, şi evident aplicat şi în România. Estimarea de creştere a bugetelor de salarii pentru anul următor este mai mică decât în 2012, de doar 5%. Este primul an în care se întâmplă acest lucru, până acum companiile bugetau mai mult pentru anul următor, chiar dacă pe parcurs revizuiau previziunile în minus", spune Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al gigantului în resurse umane Mercer. Ea spune că şi în recrutare fenomenul a fost surprinzător, pentru că datele din studiu arată că fluctuaţia voluntară de personal este mai mare decât cea involuntară, având în vedere că procentul de manageri şi de specialişti care părăsesc locul de muncă din proprie iniţiativă ajunge până la 15% (ceea ce este mult chiar şi în condiţii economice bune) faţă de doar 8% - procent mediu plecări involuntare.

"Pentru anul viitor, companiile estimează o nevoie similară de specialişti şi de manageri, în zona de lucrători şi de execuţie însă nu apar perspective îmbucurătoare", mai spune Oana Datki. Pe de altă parte, procesele de concediere vor continua şi în 2013, vor fi destule firme care vor fi nevoite să îşi închidă porţile, deşi specialiştii spun că perioada marilor restructurări a trecut.

RISCURI SISTEMICE ÎN PIAŢĂ ÎNCĂ AVEM, iar multe depind şi de evoluţia Europei. Totuşi, dacă Europa rămâne stabilă în plan economic şi politic şi dacă România reuşeşte să îşi rezolve măcar parţial problemele legate de absorbţia fondurilor europene, nu avem de ce ne teme. În prezent companiile se orientează spre creşterea performanţei şi nu pe dat oameni afară", mai spune Sorin Faur de la BDO.

În ceea ce priveşte schimbările de natură legislativă în domeniul muncii anul viitor, acestea vor fi mai consistente decât anul acesta, spun specialiştii. "Deşi în cursul anul 2012 au fost adoptate un număr de 39 de legi, 13 ordonanţe ale guvernului, 64 de hotărâri de guvern şi 99 de ordine ale ministerelor, nici unul din aceste acte normative nu aduce nici o inovaţie, toate fiind mai degrabă tehnice şi de implementare. Aşadar, anul 2012 l-am putea caracteriza ca un an anost din perspectiva reglementării pieţei muncii", spune avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă, managing partner al SCPA Gîlcă & Vasiliu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
cariera,
schimbari
/analize/resurse-umane/de-ce-este-2013-cel-mai-prost-an-pentru-a-ti-schimba-jobul-10388994
10388994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.