Cum isi fac studentii bani de vacanta

Postat la 21 iulie 2011 124 afişări

In fiecare an, la inceputul verii, atunci cand studentii se pregatesc de vacanta, companiile incep sa scoata pe piata locuri de munca temporare. Este ocazia perfecta pentru tineri sa stranga bani si sa capete experienta, dar si pentru companii sa formeze o generatie noua de specialisti.

Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search TBS, le recomanda insa celor care vor sa lucreze pe timpul verii sa aleaga varianta unui internship in cadrul unei companii multinationale pentru ca este unul dintre cele mai bune puncte de pornire pentru un tanar. Iin plus, internship-urile sunt stagii de formare platite, iar companiile vizeaza din start sa angajeze cu contract nedeterminat candidatii care dovedesc ca au potential. Si Alico Asigurari Romania face angajari pe timpul verii. Posturile deschise sunt tot in zona de back-office, in special la call-center. "Luam cam 20 de studenti in fiecare vara, care lucreaza la birouri si care pot sau nu sa ramana ulterior angajati definitiv", precizeaza Theodor Alexandrescu, directorul general al companiei. Nu angajeaza in schimb niciodata agenti de asigurari pentru ca aici costurile de formare sunt atat de mari incat patru sau cinci luni petrecute in companie ar duce mai degraba la o pierdere. Mai clar, nicio companie care investeste anual 15.000 de euro pentru a pregati un singur om, atat cat costa formarea unui agent de asigurari, nu va renunta la el dupa doar cateva luni de munca. Iin prezent, Alico Romania are 500 de agenti, urmand ca anul acesta sa mai aduca in echipa inca 200 de oameni noi.

Tot acum apar oportunitati si pentru cei care vor sa lucreze cu contract de munca in strainatate. Vasele de croaziera sunt o optiune, la fel si statiunile din Turcia si, pana de curand, cele din Grecia. Salariile sunt mult mai mari decat cele din Romania, dar si locurile sunt limitate si sunt cautati in special cei care au mai lucrat in industria ospitaliera. Tocmai de aceea, media de varsta creste pe masura ce sunt impuse diverse conditii, precum experienta sau cunoasterea limbii din tara respectiva. Un fenomen interesant este ca pentru aceste locuri de munca apar in fiecare an candidati care intra in concediu neplatit de la compania in care lucreaza in mod curent pentru a pleca trei sau patru luni cu un contract de munca in strainatate.

De altfel, este de asteptat ca numarul de contracte incheiate pentru perioade determinate sa creasca, de vreme ce noua forma a Codului muncii incurajeaza acest tip de angajare. Chiar daca munca sezoniera si cea pe proiecte specifice, in general, nu rezolva problemele de pe piata muncii, acestea sunt, totusi, alternative de luat in seama pentru cei care altfel nu reusesc sa isi gaseasca un loc stabil intr-o companie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cum-isi-fac-studentii-bani-de-vacanta-8503631
8503631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.