Cum e sa conduci banci si apoi spitale?

Autor: Razvan Muresan Postat la 12 aprilie 2011 85 afişări

“Am pornit de la zero de multe ori in viata”. Sefa Medicover, Catalina Balan, s-a format in vremurile in care gigantii bancari rasareau in Romania ca sa-si deschida primele unitati. Cat de diferit e sa conduci o retea de clinici private dupa 17 ani in banci?

Privind retrospectiv, piata in care a intrat se vrea a fi o reconstituire a experientei din banci din anii '90. Este foarte fragmentata, jucatorii trebuie sa creasca pentru a se pozitiona pentru viitorul apropiat. Apoi concurenta la care asistam prin deschiderea de clinici si spitale si recrutarile de personal este tot mai mare, iar cresterile cu doua cifre de la an la an sunt mai rare in asemenea vremuri economice.

In prezent, Medicover, traditional axata pe piata serviciilor corporate, detine un procent de 60-65% abonati din numarul total de pacienti. "Ne dorim sa accesam piata pacientilor individuali, un segment care a crescut mult in ultimii ani, depasind cu mult segmentul corporate, vulnerabil si el la criza", explica Balan. Medicover are patru clinici in Bucuresti si sapte in restul tarii. In viziunea sa, extinderea in provincie depinde mult nu numai de cererea pacientilor, ci si de oferta de personal medical. Asa se face ca atunci cand un operator tinteste un anumit oras, primul pas e acela de a vedea ce medici de calibru pot fi atrasi. Specificul industriei consta in faptul ca nu doar numele retelei conteaza, ci si reputatia medicilor care ar urma sa profeseze in clinici. Iar oferta de medici e cea care stabileste si tarifele pentru consultatii: "Jucatorii din piata concureaza nu doar prin numarul de clinici si spitale, ci si prin medicii pe care ii recruteaza".

Dincolo de mentinerea clientilor corporate si de cresterea pe segmentul de pacienti individuali, o prioritate pentru companie va fi si deschiderea primului spital al retelei din Romania, o investitie de 20 de milioane de euro. Un spital este o investitie mai riscanta decat o clinica obisnuita, cat timp presupune achizitia unor spatii mai mari, echipamente mai costisitoare si angajarea medicilor de renume. "Este un pariu destul de mare sa deschizi un spital pe o singura specialitate, de aceea optam pentru cele mai degraba generaliste", explica Balan. Oricum, unitatea spitaliceasca va fi una de dimensiuni medii si va anticipa deschiderea unui spital mai mare, peste doi-trei ani, in nordul Capitalei, pentru care Medicover a achizitionat un teren in valoare de opt milioane de euro.

"Planuiesc sa petrec ani buni in acest domeniu. Nu este touch and go, sunt foarte implicata si imi place pentru ca ofera foarte multe oportunitati." Catalina Balan nu s-ar mai intoarce in banca si se vede tot in clinici private pentru ca, in 10-15 ani, piata serviciilor medicale va fi inca "efervescenta". Iar cartile Medicover sunt acum pe Romania, dupa ani in care Polonia a fost in centrul atentiei. In tot acest timp, concurentii de pe piata locala, precum MedLife si Regina Maria, au dat startul constructiei de spitale, iar suedezii va trebui sa intre intr-o lupta in care e loc de crestere, dar lupta pentru pacienti devine tot mai acerba.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cum-e-sa-conduci-banci-si-apoi-spitale-8139908
8139908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.