Cu cât vor creşte salariile în 2016 şi, mai ales, cum va avea loc recâştigarea pieţei muncii de către angajaţi

Autor: Adelina Mihai Postat la 12 ianuarie 2016 1830 afişări

Oferta de pe piaţa muncii la început de 2016 arată bine: salarii mai bune, slujbe mai complexe şi multe locuri de muncă disponibile, mai ales în cazul industriilor prelucrătoare, de outsourcing şi de IT. Cel mai bun motor al revenirii la o piaţă în care angajaţii sunt cei care pun condiţiile este însă tocmai numărul redus al candidaţilor.

Cu cât vor creşte salariile în 2016 şi, mai ales, cum va avea loc recâştigarea pieţei muncii de către angajaţi

În opinia lui, la mare căutare vor fi muncitorii, angajaţi pentru procesele standardizate din sectorul producţiei, mai ales din industria auto sau a confecţiilor textile.

„Se va vorbi mult şi la superlativ despre saltul calitativ pe care îl va face agricultura din România anului 2016. Prin tehnologizare şi informatizare, prin înlocuirea utilajelor «primare» cu ultimele apariţii din domeniu, agricultura va intra în sfârşit într-un proces de maturizare, pentru care însă marea provocare va fi să găsească acei specialişti, hibrizi de agronomi şi IT‑işti“, a mai spus Adrian Nicolae.

Şi previziunile în materie de creşteri salariale sunt optimiste, iar acest lucru nu este valabil doar pentru România. Salariile angajaţilor din mediul privat vor creşte, la nivel global, cu circa 2,5% în 2016, acestea fiind cele mai optimiste previziuni din ultimii trei ani. În Europa, creşterea salarială medie va fi de 2,8% în 2016, iar în România se prognozează creşteri salariale reale în jurul valorii de 4,8%, arată datele firmei de consultanţă în management Hay Group.

„Salariile cresc în 2016 odată cu creşterea salariului minim în cazul poziţiilor low level (cei plătiţi cu minimul, dar şi cei cu salarii apropiate). Pentru poziţiile de specialişti preconizăm creşteri punctuale, între 5 şi 15%“, a mai spus Raluca Peneş de la Smartree.

Salariul minim a crescut accelerat în ultimii ani, astfel că dacă în 2012 nivelul era de 700 de lei brut pe lună, din luna mai a acestui an va ajunge la 1.250 de lei brut pe lună, o creştere de circa 80% faţă de 2012. În prezent, salariul minim pe economie este de 1.050 de lei brut/lună.

„Sunt de părere că la fel de importantă este şi calitatea muncii depuse de angajaţii români, care poate reprezenta un criteriu important în decizia de business a unor antreprenori. Munca de calitate depusă de angajaţi motivaţi poate face de foarte multe ori diferenţa, iar creşterea nivelului salariului minim susţine specializarea angajaţilor“, a mai spus Irina Stoian de la Cetelem.

Peste 1 milion de angajaţi din mediul privat vor beneficia de majorarea salariului minim, iar această măsură a fost luată în calcul de majoritatea angajatorilor atunci când şi-au făcut bugetele pentru 2016. Cazurile în care firmele vor face concedieri pentru că nu pot susţine aceste creşteri salariale vor fi cu totul izolate, spun specialiştii.

„Poate exista însă o influenţă în ceea ce priveşte creşterile salariale pentru cei cu salarii apropiate de minim. În contextul în care o persoană câştigă acum 1.250 lei brut, de la 1 mai, când eventualii colegi plătiţi cu salariul minim vor avea majorare de salariu, o creştere automată a salariilor apropiate ca valoare poate fi justificată“, a adăugat Raluca Peneş de la Smartree.

Chiar dacă unii oameni de afaceri au fost nemulţumiţi de creşterea salariului minim decisă de guvern, pe termen mediu şi lung creşterea salariului minim va fi benefică pentru economie, pentru că obligă companiile să îşi îmbunătăţească atât competitivitatea, cât şi mediul de lucru şi condiţiile oferite angajaţilor.

„Psihologic vorbind, această majorare va avea un impact important, tocmai prin faptul că reprezintă un segment vizibil din populaţie. În mod direct însă, nu va duce la majorări salariale în lanţ, procentul de creştere medie generală se va situa sub cel de creştere a salariului minim“, a spus Daniela Miriţescu, director recrutare în cadrul APT Group.

Poziţiile din zona IT vor fi vedetele de pe piaţa joburilor şi în 2016, indiferent de nivelul de specializare. Specialiştii din zona de recrutare estimează o creştere a mediei la nivelului salarial din IT cuprinsă între 5 şi 15%, care variază în funcţie de cât de nişate sunt anumite poziţii disponibile.

„Companiile care până acum au reuşit să aibă un nivel salarial în zona de IT sub media pieţei vor fi nevoite să ajusteze pachetele salariale dacă doresc să atragă candidaţi pregătiţi şi nu au timp să îi formeze o anumită perioadă, până când ajung la performanţele necesare în proiectele lor“, a mai spus Cristina Postolache de la Big4HR. Totodată, pentru a nu apărea discrepanţe şi pentru a nu risca să piardă angajaţii vechi valoroşi, companiile sunt sfătuite să regândească şi pachetele acelor salariaţi.

Nevoia mare de candidaţi din producţie, mai ales în industria auto, se va reflecta şi în pachetele salariale, precum şi de zona în care se fac angajări. În cazul relocărilor de specialişti şi de manageri, companiile trebuie să acorde pachete salariale motivante, însă nu întotdeauna aceasta este o garanţie pentru retenţia oamenilor. „Discutam în urmă cu câteva luni cu un top manager care a acceptat să se relocheze din Bucureşti în Galaţi, pentru un pachet salarial cu 30% mai mare decât în Bucureşti, apartament închiriat de companie cu toate cheltuielile asigurate de angajator şi autoturism cu şofer. Deşi în prima fază a considerat că a fost o alegere foarte bună, după un an şi jumătate s-a întors în Bucureşti pe un pachet salarial cu aproximativ 40% mai mic şi fără alte beneficii. Îmi zicea că îi lipseau prietenii şi viaţa socială din Bucureşti şi că nu s-a putut adapta întrucât după ce termina programul la birou nu avea ce sa facă“, a spus Cristina Postolache de la Big4HR. În acest caz, salariul, oricât de motivant ar părea, a devenit un factor de demotivare dacă a venit la pachet cu sacrificii prea mari în viaţa personală.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cu-cat-vor-creste-salariile-in-2016-si-mai-ales-cum-va-avea-loc-recastigarea-pietei-muncii-de-catre-angajati-14961780
14961780
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.