Cine plăteşte când managerii greşesc?

Autor: Ana Raduta Postat la 01 februarie 2012 101 afişări

Asigurările de răspundere civilă pentru manageri nu sunt o noutate. Ba chiar există o lege care obligă companiile să încheie astfel de poliţe pentru cei care au o poziţie de conducere. Cu toate acestea, nimeni nu pare prea speriat de riscul eşecului. Nici măcar într-o perioadă când orice mişcare se poate transforma într-o greşeală cu potenţial de pierderi uriaşe.

În opinia lui Cristian Fugaciu, directorul general al Marsh România, anul acesta ar putea marca un salt fără precedent al vânzărilor de asigurări pentru manageri. "Multe companii, chiar şi de stat, încearcă să-şi îmbunătăţească protecţia acordată echipei manageriale printr-o poliţă directors' & officers' liability. Schimbarea îşi are rădăcinile şi în creşterea nivelului de educare a publicului vizat de acest tip de poliţă", spune Fugaciu.

Este drept că în străinătate asigurările de răspundere a managerilor sunt un produs extrem de comun, adesea făcând parte din pachetul de beneficii pe care managerul îl primeşte la angajare. Mai mult, companiile cumpără o asigurare de grup, care acoperă întreaga linie de management, iar, în unele ţări, asigurarea de răspundere civilă profesională este o condiţie fără de care nu pot fi îndeplinite anumite meserii. Şi în România, spre exemplu, medicii, experţii contabili, evaluatorii şi experţii tehnici au aceeaşi obligaţie.

Asigurătorii mai au de dus muncă de convingere cu antreprenorii români, care au în continuare un profil foarte diferit de cel al corporatiştilor şi care nu sunt, din fire, atraşi de instrumentele financiare de acest gen. Altfel, în ceea ce-i priveşte pe asigurători, vorbim despre produse profitabile, în condiţiile în care rata daunalităţii este extrem de mică. "Nu ştiu să se fi plătit vreo daună în România până acum; sunt câteva avizări de daune în curs de gestionare, dar atât", spune Eduard Simionescu.

Şi anul acesta va fi unul extrem de provocator pentru asiguratori, care nu vor mai putea trăi la infinit din vânzările de poliţe Casco şi RCA, mai ales că aceste două categorii aduc şi cele mai multe dosare de daună. De asemenea, în 2011, companiile de asigurări nu vor mai putea atrage clienţii prin preţuri mai mici, de vreme ce costurile de reasigurare nu scad şi rata daunalităţilor. Potrivit specialiştilor Marsh, una dintre oportunităţile acestui an stă în proiectele eoliene şi solare, care anul acesta ar trebui să fie demarate sau chiar materializate. "Proiectele legate de energia regenerabilă sunt expuse unor riscuri specifice care au nevoie de asigurări speciale pentru protecţia pe termen scurt, mediu şi lung", spune Cristian Fugaciu. În ansamblu însă, şansele unui reviriment în piaţa asigurărilor nu sunt foarte mari, chiar dacă, teoretic, economia ar trebui să crească anul acesta cu câteva puncte procentuale. Creditarea va juca un rol la fel de important în definirea acestui peisaj, dar nici de aici nu vin veşti încurajatoare, astfel încât asiguratorii continuă să meargă pe nisipuri mişcătoare, teren de pe care se luptă să iasă de ani buni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurari,
manageri,
greseli,
risc,
management
/analize/resurse-umane/cine-plateste-cand-managerii-gresesc-9195698
9195698
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.