Cea mai mare dramă a României. Despre riscul de a fi tânăr în Giurgiu sau bătrân în Sălaj sau Tulcea

Autor: Adelina Mihai Postat la 05 martie 2013 656 afişări

Tinerii absolvenţi de facultate sunt ieftini, dar devin greu productivi pentru că nu au experienţă practică. Cei care au experienţă de muncă şi au peste 40-45 de ani sunt costisitori, se adaptează greu schimbărilor şi expertiza le permite să fie mai uşor de „vânat" pe piaţa muncii de către competitori, deci prezintă un grad de risc mai mare. Fără să vrea, aceste categorii ale populaţiei au devenit „respinşii" pieţei muncii. Cum s-a ajuns în această situaţie?

Cea mai mare dramă a României. Despre riscul de a fi tânăr în Giurgiu sau bătrân în Sălaj sau Tulcea

CEI CARE NU AU EXPERIENŢĂ SUNT REFUZAŢI ÎNTOTDEAUNA. Sunt foarte mulţi absolvenţi de liceu fără bacalaureat, care sunt foarte buni, dar au avut ghinion. Am văzut doi tineri care nu au luat bacalaureatul pentru că s-au concentrat doar pe câteva materii de interes pentru ei şi care au venit la mine cu idei de afaceri, oameni care ar fi trebuit acum să fie la facultate, dar au fost respinşi de sistem„, adaugă Cristina Săvuică.

Nu foarte bine stă, din punct de vedere statistic, populaţia de peste 45 de ani - cea mai numeroasă din totalul populaţiei - având în vedere că există doar 1,7 milioane de contracte de muncă încheiate cu persoanele din această categorie de vârstă.

„Ceea ce vedem noi în piaţă este că unui om vârstnic îi este mai greu să-şi găsească de lucru decât unui tânăr. Tinerii sunt la început de drum, au cheltuieli reduse ale vieţii de zi cu zi şi, chiar dacă nu au experienţă bogată în spate, sunt dispuşi să accepte pentru început salarii mai mici decât o persoană adultă„, este de părere Sorina Donisa, directorul general al grupului de companii cu activităţi în domeniul recrutării şi al muncii temporare APT.

Din punct de vedere al distribuţiei geografice a contractelor de muncă pe categorii de vârstă, statisticile arată că cei mai mulţi tineri lucrează în Bucureşti, Timiş, Cluj, Braşov sau Sibiu, zonele în care s-au făcut investiţii masive în ultimii ani în centre de suport  sau call centere şi unde se preferă angajarea tinerilor pentru că aceştia reprezintă un cost redus pentru companii. Nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia din judeţe precum Constanţa, unde există o pondere a contractelor de muncă încheiate cu angajaţii de peste 45 de ani mai mare ca în alte judeţe, ca urmare a „migrării„ tinerilor către Capitală, pentru că aici li s-au oferit oportunităţi de muncă mai atractive. „Diferenţa de percepţie vine în mare parte datorită mediei de vârstă în instituţiile publice, unde valoarea este cu siguranţă mai mare decât în companiile private.

De regulă, găsim persoane între 35 şi 45 de ani încadrate mai mult în manufactură  şi în instituţiile de stat. Dacă ne uităm la angajările făcute în servicii, vârsta medie a angajaţilor scade către 25-30 de ani. Asta se vede şi din statisticile extrase din Revisal unde Bucureşti şi Ilfov sunt în topul angajărilor personelor până în 35 de ani. În aceste zone serviciile sunt cele care predomină în defavoarea manufacturii„, mai spune Sorina Donisa, care este şi preşedinte al Asociaţiei Române a Agenţiilor de Muncă Temporară (ARAMT). Potrivit unei statistici a ARAMT, organizaţie ce reuneşte companii care au peste 30.000 de salariaţi în regim temporar, peste 52% din contractele de muncă prin agenţii de muncă temporară se încheie cu tineri până în 30 de ani şi 40% dintre acestea cu persoane având între 31 şi 45 de ani.

Sunt preferaţi la angajare cei care au între 27 şi 35 de ani, iar piaţa este foarte ciudată, pentru că este foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă pentru restul categoriilor de vârstă, spune şi Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions (TBS).„Am întâlnit un caz în care un director de resurse umane care avea înainte un salariu de 3.000 de euro şi a rămas fără loc de muncă pentru că firma la care lucra şi-a încetat activitatea şi care ar fi acceptat şi 1.500 de euro pe lună la o nouă companie. Însă a fost refuzat pe motiv că, atunci când economia îşi va reveni, acesta va pleca imediat din companie. 

Este un cerc vicios, pentru că nimeni nu ştie când economia îşi va reveni. Dacă ar fi să aleg, aş opta pentru un candidat cu experienţă, pentru că, chiar dacă stă un an sau doi în companie, pune la punct procesele din organizaţie„, spune Daniela Necefor. Ea mai spune că angajatorii ar trebui să se gândească la acest tip de candidaţi ca la un fel de manageri de proiect, care vin în companie pentru o perioadă de timp.

Până la urmă, decizia de angajare nu are legătură cu vârsta, ci cu ce are de adus persoana respectivă în organizaţie. Aici ar putea fi vorba fie de energie (o caracteristică a persoanelor tinere), fie de cunoştinţele sau înţelepciunea persoanelor cu experienţă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cea-mai-mare-drama-a-romaniei-despre-riscul-de-a-fi-tanar-in-giurgiu-sau-batran-in-salaj-sau-tulcea-10637335
10637335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.